Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Svetvinčenat : ZEMI uoči nedjelje Dobrog Pastira

U Svetvinčentu je u subotu, 25. travnja,  u predvečerje Nedjelje Dobrog Pastira održan ZEMI – Zajednička Euharistija Mladih Istre. To je ujedno bilo i hodočašće mladih bl. Miroslavu Bulešiću, koje je organiziralo dijecezansko Vijeće za ministrante, duhovna zvanja i pastoral mladih.  Mnogi su mladi, zajedno sa svojim župnicima hodočastili u Svetvinčenat pješice iz raznih istarskih gradova. Neki su krenuli i vrlo rano, te su u pauzama pješačenja održali i prigodne kateheze u prirodi. Po dolasku u Svetvinčenat program je započeo molitvom krunice koju su predvodili svećenici i mladi iz raznih dekanata. Svečano misno slavlje s početkom u 20 sati predvodio je porečki i pulski biskup mons. dr. Dražen Kutleša u suslavlju s više svećenika. Na početku je okupljene mlade pozdravio župnik Svetvinčenta vlč. Darko Zgrablić.

Biskup je započeo prigodnu homiliju citirajući poruku pape Franje za 52. svjetski dan molitve za duhovna zvanja, te pozvao mlade neka se ne boje izlaska iz ‘groba svoje komotnosti’ već neka hrabro prihvate izazov Božjeg poziva, iako to može značiti i neizvjesnost.

Mons. Kutleša je u nastavku objasnio taj koncept kroz analizu Božje pedagogije i događaja u životu Mojsija, naglasivši pritom sličnosti sa životnim fazama svakoga čovjeka. Na samom početku majka mu je spasila život prepuštajući ga neizvjesnom, naglasio je biskup. U drugoj fazi njegova života, u naponu snage, Mojsije ubija Egipćanina kako bi pomogao svom sunarodnjaku no, općenito  njegovo pomaganje braći ne nailazi na zahvalnost. Vrlo često se i mi u životu suočavamo s takvim situacijama.  U trećoj fazi svoga života Mojsije se povlači u privatnost, u toj fazi na Sinaju susreće Gospodina u gorućem grmu i prepoznaje Ga. U tome se trebamo ponijeti poput njega, trebamo vjerovati, osjetiti, prepoznati Božji intervent u svome životu i sukladno tome postupiti. Kao rezultate Božjeg interventa u Mojsijevu životu biskup Kutleša je prije svega istaknuo njegovu hrabrost, on se ne boji gorućeg grma, ne boji se novosti, dok mi vrlo često bježimo od mnogočega velikog i važnog u svome životu, a što predstavlja veliku promjenu. Nadalje, naglasio je biskup, Bog zove Mojsija imenom, on prolazi pustinjom, prolazi svoju pustinju, koja čovjeka ogoljuje, napose od njegovih ideja,  pokazuje srž, pokazuje nam sve ono loše i tu prepoznajemo ono bitno.  Za svakoga od nas bitno je proći svoju pustinju kako bi prepoznali svoje slabosti, prihvatili se takvima kakvi jesmo i prihvatili Božju volju u svome životu .

 No, Bog se oslanja i na tradiciju, naglasivši da je Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev, On govori čovjeku’ imaš svoju tradiciju, vjeru, naciju, toga trebaš biti svjestan i ponosa na sve to i na tome graditi i ići dalje’.

Tri stvari koje je Mojsije razumio kroz svoj život prožet Božjim djelovanjem, bitne su i u našim životima danas.

Prvo da je Bog milosrdan i daje nam ono što nismo zaslužili, moramo biti svjesni svoje ograničenosti i  slabosti.

Nadalje, Mojsije shvaća da Bog daje inicijativu. On se ukazao Mojsiju, On i nas poziva samo moramo proći svoju pustinju kako bi mogli prepoznati Božji glas u nama. Razmislite, spoznajte, vidite što je u vašem životu pustinja, to sveto tlo koje vodi do spoznaje, i vidite što možete učiniti, potaknuo je propovjednik okupljene. Bitno je prepoznati Božji plan u svome životu, a ne nastojati proživjeti život po svojoj želji i onda shvatiti da je to bio promašaj, da nije bilo u skladu sa onim što je Bog od mene tražio.

I na kraju, Mojsije prihvaća svoju službu, vraća se u Egipat te izvodi svoj narod, na tome čovjeku Bog gradi budućnost, i svoga naroda i svakoga od nas. On je primjer vjere koji trebamo slijediti,  zaključio je biskup te pozvao sve e na molitvu da nam Bog, po zagovoru bl. Miroslava Bulešića, podari novih duhovnih zvanja.

Uslijedila su dva svjedočanstva duhovnog poziva, koja je najavio pročelnik Vijeća za ministrante, duhovna zvanja i pastoral mladih preč. Rikard Lekaj,  s. Jaira Udovičić iz Družbe sestara Milosrdnog Isusa te bogoslov Goran Levak i pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa Redemptoris Mater.

Nakon mise uslijedilo je bdijenje i klanjanje za nova duhovna zvanja koje je vodio biskup, a prigodna promišljanja  o duhovnom pozivu pripremio je i čitao vlč. Zgrablić.

Po završetku bdijenja u povijesnoj loži s druge strane mjesnog trga poslužena je prigodna okrepa za sve sudionike bdijenja.

Inače,  bdijenje i klanjanje uz grob bl. Bulešića se u Svetvinčentu održava svakog posljednjeg petka u mjesecu od 20 sati do ponoći.

Najave