Petak, 14 lipnja, 2024
Novosti

Nedjelja Božanskog milosrđa u kući skrbi “Sv. Polikarpa”

Na Nedjelju Božanskog milosrđa, 30.ožujka, biskup Ivan Milovan prevodio je svečano koncelebriano misno slavlje u Kući skrbi „Sv. Polikarp“. U ovoj ustanovi žive i djeluju redovnice Družbe sestara Milosrdnog Isusa sv. Faustine Kowalaske. Isus, Kralj milosrđa, objavio je sestri Faustini Kowalskoj (1905-1938) svoju želju da se u Crkvi ustanovi ovaj blagdan. Isus joj u mističnoj objavi nalaže da objavljuje svijetu kako je milosrđe najveće Božje svojstvo te ona tako postaje gorljiva promicateljica Božanskog milosrđa.Temeljem tih objava, za pontifikata blagopokojnog  pape Ivana Pavla II. prije dva desetljeća ustanovljen je blagdan Božanskog milosrđa. Sestru Faustinu je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženom 1993., a svetom 2000. godine.

Na ovaj se blagdan euharistija već tradicionalno slavi u prostranom dvorištu  između Kuće skrbi „Sv. Polikarp“ i nedavno otvorenog Doma za starije i nemoćne osobe „Sv. Polikarp“ kojeg je biskup Milovan svečano blagoslovio 23.listopada prošle godine.

Biskup je na početku svog obraćanja vjernicima spomenuo netom održano biskupijsko hodočašće u Lurd napomenuvši kako je to duhovno lječilište Europe gdje se događaju mnoga fizička i duhovna ozdravljenja, a milijuni hodočasnika koji godišnje iz svih dijelova svijeta dođu u Lurd najboji su pokazatelj univerzalnosti katoliciteta. Crkva je pozvana biti zajednica milosrđa, upravo ju je zato Krist osnovao, ona je pozvana navještati i živjeti milosrđe Božje, naglasio je biskup. Poslanje je Crkve imati srca za čovjeka, prenositi ljudima Božje milosrđe. Upravo se u Velikom tjednu i Uskrnim danima najsavršenije očituje beskrajna Božja ljubav prema čovjeku, ljubav koju treba prepoznati i na nju odgovoriti vjerom, povjerenjem, slušanjem, suradnjom sa Božjim planom. Iz ljubavi prema Bogu ljubiti ljude, najbolji je odgovor na Božju ljubav, a strpljivost, opraštanje, blagost, razumjevanje, solidarnost, zajedništvo i poštovanje među generacijama najboji su odraz te ljubavi, zaključio je biskup.

Osim osoba koje žive u Domu i Kući skrbi svetoj misi nazočili su i mnogi vjernici grada Pule i okolice koji svakodnevno dolaze u kapelicu Milosrdnog Isusa u Kući skrbi gdje se pojedini  pulski  svećenici izmjenjuju u svakodnevnom slavljenju svete mise. Ovo misno slavlje glazbeno su animirali članovi zajednice Radnici Milosrdnog Isusa pod vodstvom Ane Čuić. Po zavšetku misnog slavlja uslijedilo  je čašćenje slike Milosrdnog Isusa nakon čega je za sve nazočne bilo upriličeno prigodno osvježenje.

Redovnice Družbe sestara Milosrdnog Isusa osim u Puli  u ovoj biskupiji još žive i djeluju u Domu za djecu Majmajola nedaleko Vodnjana. Geslo družbe je «Isuse, ja se uzdam u tebe!», a pozdrav glasi «Uzdajmo se u Gospodina!».

G. Krizman

Najave