Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
Novosti

Najave događanja u Porečkoj i Pulskoj biskupiji do Cvjetnice

Gračišće: Križni put Stazom sv. Šimuna

Subota, 1. travnja 2017.

Tradicionalni Križni put Stazom sv. Šimuna u Gračišću ove će se godine održati u subotu, 1. travnja. Okupljanje je u 10 sati kod crkve sv. Vida u Gračišću.

 

Pazin: Duhovna obnova za djelatnike Caritasa i Župnih pastoralnih vijeća

Nedjelja, 2. travnja 2017

Korizmena duhovna obnova za djelatnike Caritasa i Župnih pastoralnih vijeća održat će se u nedjelju, 2. travnja, u Pazinskom kolegiju s početkom u 15 sati. 

 

Kaštelir: Križni put po kaštelirskim poljima

Nedjelja, 2. travnja 2017.

Križni put po kaštelirskim poljima održat će se u nedjelju, 2. travnja 2017. Okupljanje je u 15 sati ispred župne crkve.

 

Vrsar: Križni put “Ka Sv. Andriji”

Nedjelja, 2. travnja 2017.

Dekanatski križni put „Ka Sv. Andriji“ u Vrsaru održat će se u nedjelju, 2. travnja 2017. godine s početkom u 16 sati okupljanjem kod vrsarskog groblja.

Već nekoliko godina u Vrsaru se održava Križni put na kojem sudjeluje po nekoliko stotina osoba iz različitih krajeva Istre, a osobito Vrsara, Gradine, Funtane, Poreča,.. Molitveni hod križnoga puta „Ka Svetom Andriji“ u Vrsaru održava se u prirodi, poljskim putem koji vodi do obnovljene crkve Sv. Andrije apostola. Molitve križnog puta predvodit će čitači i svećenici porečkog dekanata, pred postajama postavljenim na stabla uz stazu. Početak je predviđen u 15.45 okupljanjem na parkiralištu kod vrsarskog groblja, a zaključit će se u 17 sati završnom meditacijom koju će izreći preč. Milan Zgrablić, dekan i župnik porečki. Nakon toga uslijedit će  kratki glazbeno-meditativni program u izvedbi učenika glazbene škole iz Vrsara i župnoga zbora.

 

Sv. Petar u Šumi: Križni put stopama p. Daniela Hekića

Nedjelja, 2. travnja 2017.

Svake nedjelje tijekom korizme vjernici župe Sveti Petar u Šumi organiziraju pobožnost križnoga puta “Stopama p. Daniela Hekića”, franjevca rodom iz Svetog Petra u Šumi koji je više desetljeća proveo nepokretan u bolničkoj postelji, bio veoma tražen ispovjednik i duhovnik, te je preminuo na glasu svetosti u mjestu Saccolongo nedaleko Padove.

Postaje su postavljene po livadama i poljima kuda je p. Danijel kao dijete čuvao krave, od Svetog Petra u Šumi do povijesnog Velikog križa na Ježenjskom vrhu. Križni put završava pored Velikog križa, gdje je, prema predaji, p. Daniel osjetio poziv za redovničko zvanje.  Na posljednjem križnom putu, na Cvijetnicu, sudjeluje veliki broj vjernika iz raznih dijelova Istre, a mještani Ježenja toga dana za hodočasnike priprave prigodno osvježenje.

Početak je uvijek u 15 sati u naselju Gljuščići, ispred rodne kuće p. Daniela.

 

Lanišće: Korizmena baština Istre 

Nedjelja, 2. travnja 2017.

Koncert korizmena baština Istre “Pred tobom padam nice…”

Godine 2011. zborovi i pjevači iz Istre, dotično iz Žminja, Sv. Petra u Šumi, Lanišća i Lindara nastupili su u Zagrebu na danima Pasionske baštine. Nastupili su pjevanjem starih crkvenih korizmenih napjeva iz Istre koje su baštinili od svojih predaka. Isti program, održan je sljedeće godine, 2012. u bazilici u Poreču, da bi u kontinuitetu svake sljedeće godine, pod naslovom Korizmene glazbene večeri bio održavan u više istarskih župa. Ove godine, 2017., dogovoreno je da se narečena glazbena večer održi u Lanišću, spomen mjestu mučeništva blaženoga Miroslava Bulešića, posebice u prigodi 70. obljetnice njegove mučeničke smrti.

 

Pula: Premijera filma „Kristu vjeran“

Subota, 8. travnja 2017.

U subotu, 08. travnja s početkom u 16 sati, u kinu Valli održat će se premijera filma „Kristu vjeran“. Film je priča o generaciji devetero braće i sestara obitelji Krajcar, a središnji lik je vlč. Atilije Krajcar koji priča o djetinjstvu i odrastanju, o svojem svećeničkom pozivu te o teškom vremenu za Crkvu sredinom prošlog stoljeća kada je i sam robijao u Kazneno popravnom zavodu Niš i u zloglasnom zatvoru Stara Gradiška. Glavni motivi filma su pjesma, optimizam i vjera uz koju je obitelj prevladala sve nedaće. Autori filma su Ana i Marko Percan, a trajanje filma je 45 minuta. Repriza filma održat će se na Cvjetnu nedjelju, 09. 04. u kinu Valli, također u 16 sati.

 

CVJETNICA, Nedjelja Muke Gospodnje

Nedjelja 9. travnja 2017.

Cvjetnice ili Nedjelja Muke Gospodnje nedjelja je kojom započinje  Veliki tjedan. Svojim sadržajem Cvjetnica započinje veliku temu lsusove muke, smrti i uskrsnuća, Vazmenog otajstva.

Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama, klikćući mir. „Hosana Sinu Davidovu. Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!“. U spomen na to, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

Procesije i mise na Cvjetnicu u našim prvostolnicama:

Poreč: 10,30 sati  Blagoslov maslinovih grančica ispred crkve Gospe od Anđela (na Trgu Slobode) s procesijom prema bazilici i misa u bazilici

                Obred će predvoditi mons. Ivan Milovan, biskup u miru.

Pula: 10 sati Blagoslov maslinovih grančica na Forumu s procesijom Kandlerovom ulicom i misa u pulskoj katedrali

                Obred će predvoditi mons. Dražen Kutleša, biskup.

Najave