Subota, 13 srpnja, 2024
Duhovna zvanja

Duhovna obnova za redovnice Porečke i Pulske biksupije

Pred uskrsna duhovna obnova za redovnice Porečke i Pulske biskupije održana je u subotu, 1. travanja, u pulskom franjevačkom samostanu sv. Antuna Padovanskog.

Susret je započeo molitvom Trećeg časa, a zatim je prigodni duhovni nagovor održao vlč. Josip Kolega, duhovnik u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“. On je istaknuo potrebnu zaustavljanja pred gospodinom, ne samo zastati tijelom nego se doista zaustaviti srcem pred Isusom, napose u ovim frenetičnim vremenima koje nam donosi svakodnevica. Citirao je papu Franju koji kaže da u društvu vlada jedno traženje izopačenog zadovoljstva iako pravo zadovoljstvo možemo pronaći samo u povezanosti s Bogom. Predavač se osvrnuo na sveprisutno nasilje u današnjem društvu, od nasilja u obitelji do nasilja u društvu općenito. Naglasio je opasnost prevladavanja svjetovne duhovnosti, življenja prema vrednotama ovoga svijeta. Upozorio je na opasnost navikavanja na sveto. Upravo je zato, u svim nejasnim situacijama potrebno meditirati Muku, jer upravo je Veliki tjedan koji nam dolazi krik Istine i sigurne nade. Osobe posvećenog života u opasnosti su da postanu „stručnjaci svetoga“ bez osobnog odnosa. Spominjući riječi proroka Joela, proroka pokore i korizme, koji poziva narod da „razdere srca a ne halje“, vlč. Kolega istaknuo da Krist želi da pokažemo rane grijeha te da dopustimo Njemu da ih zacijeli. Zatvarajući se u sebe, ne želeći dopustiti drugima da nas povrijede zatvaramo srce i Bogu. Nemojte dopustiti da vas razočarenja u pastoralnom djelovanju otvrdne, rekao je predavač, jer ako ne činiš drugome dobro, ne činiš ništa veliko. Bog nas poziva da priznamo svoje najveće, najdublje grijehe, nema toga grijeha kojeg Bog ne može oprostiti, a upravo o dubini, iskrenosti priznanja ovisi i dubina ozdravljenja koju nam Bog pruža.

Na kraju ove korizme, u i Velikom tjednu, zapitajmo se, kao ispit savjesti, tko sam ja pred Isusom na njegovom križnom putu: pozaspali učenici? Juda?, Pilat?, Šimun Cirenac?, vojnici?  Ili neki drugi od likova? Potaknuo je vlč. Kolega okupljene redovnice.

Uslijedila je prigoda za ispovijed i misa a susret je završen zajedničkim objedom.

Nagovor možete poslušati ovdje:

{mp3}1741casne{/mp3}

Najave