Petak, 14 lipnja, 2024
Biskupija

Kapelice

„Nijemi svjedoci nekih drugih, prošlih vremena… svjedoci koji bolje od svih zapisa govore o vjekovima prisutnoj, jakoj vjeri kojom je puk ovoga kraja prožet, do srži… ovi svjedoci koji odolijevaju vremenu zaslužuju značajniju pozornost i valorizaciju – upravo da posvjedoče, i podsjete na naslijeđe, te možda pomognu mudrom rasuđivanju kod dolaska nekih novih plima…“

Kapelice krajputašice vrlo su česta povijesna ruralna sakralna obilježja, veoma prisutna na cijelom području naše biskupije. Uobičajeno su to kamene konstrukcije sa otvorom u gornjem dijelu koji sadržava raspelo, kip Majke Božje ili nekog sveca, vrlo je često to bio sv. Antun. Otvor nerijetko zatvaraju mala vratašca željezne konstrukcije, a kapelice su, napose u prošlosti, uvijek bile urešene svježim cvijećem, za što se brinula određena obitelj ili više obitelji iz jednog sela. Druga, nešto manje zastupljena forma bile su kapele uređene u udubljenjima u dvorišnim kamenim zidovima, češće okrenute prema vanjskoj strani. 

ŽMINJ: Šire područje Žminjštine  je posebno bogato tim simboličnim formama vjerskog izričaja, što drevnih što novijih, taj se kraj može podičiti sa gotovo stotinjak kapelica. Vjeroučiteljica Nela Peteh, inače ljubitelj fotografije i autor brojnih fotografija u biskupijskim medijima, posebno rado svojim objektivom bilježi sugestivne kadrove kojima ovjekovječuje te kapele u njihovom prirodnom okruženju, u kreativnim svjetlosnim uvjetima. (G. Krizman, 7. 2015.)

S vremenom je ta kolekcija fotografija postala osnova za daljnje faze projekta Kapelice u Žminju. Više o projektu pročitajte na linkovima: 

Projekt “Žminjske kapelice”

Radio Pula 27.09.2015. – O izložbi i projektu Žminjske kapelice 

STARI PAZIN: Uz Žminj, još je jedna župa pristupila sustavnom evidentiranju kapelica na svom području, Župa sv. Jurja na Starom Pazinu. 

Prezentacija projekta: Mali sakralni objekti u župi Svete Lucije ( http://zupa-stari-pazin.com/prezentacija-projekta-mali-sakralni-objekti-u-zupi-svete-lucije/#more-1752 )

Najave