Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

Najava: Proslava blagdana sv. Tome apostola, 2014.

30.06. – 03.07. 2014. Pula: Proslava blagdana sv. Tome apostola, zaštitnika Grada Pule i Pulske biskupije

Na sam blagdan sv. Tome apostola, u četvrtak 03. srpnja, sa početkom u 19 sati združeni zborovi pulskih gradskih župa otpjevati će svečanu večernju kao uvod u svečano misno slavlje koje će uz koncelebraciju svećenika Pulske biskupije predvoditi porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša.

U pulskoj Katedrali Uznesenja BDM trodnevna priprava na blagdan patrona započeti će u ponedjeljak 30. lipnja.

U četvrtak, 03. srpnja slavi se blagdan sv. Tome apostola, zaštitnika Grada Pule i Pulske biskupije.
U pulskoj Katedrali Uznesenja BDM trodnevna priprava na blagdan patrona započeti će u ponedjeljak 30. lipnja kada će misno slavlje u 19 sati predvoditi župnik vodnjanske župe sv. Blaža i tajnik Pulskog katedralnog kaptola sv. Tome apostola preč. Marijan Jelenić. Nakon mise biti će koncert pulskog Zbora „Lino Mariani“.

Drugoga dana trodnevnice, u utorak, 01. srpnja, također u 19 sati, misno slavlje predvoditi će preč. Željko Zec, ravnatelj Dijecezanskog Caritasa i župnik župe sv. Jurja na Starom Pazinu, a na toj misi pjevati će Župni zbor iz Starog Pazina.

Trećega dana trodnevnice, u srijedu 02. srpnja, misno slavlje u 19 sati predvoditi će fra Serafin Sabol, gvardijan Trsatskog svetišta. Tijekom te mise pjevati će zbor Trsatskog svetišta, a nakon misnog slavlja održati će i koncert zborske glazbe.

Na sam blagdan sv. Tome apostola, u četvrtak 03. srpnja, sa početkom u 19 sati združeni zborovi pulskih gradskih župa otpjevati će svečanu večernju kao uvod u svečano misno slavlje koje će uz koncelebraciju svećenika Pulske biskupije predvoditi porečki i pulski ordinarij mons. Dražen Kutleša.

Činjenica da je, kako nalazimo u povijesnim zapisima, u Puli već u prvoj polovici 4 st. postojala jednobrodna bazilika sv. Tome uz istočni zid Katedrale prema Kandlerovoj ulici, na mjestu današnjeg Parka žrtava Vergarole, dokaz je postojanja kršćanstva na ovim prostorima gotovo od samih početaka.  Pulska Katedrala Uznesenja BDM utemeljena je krajem 4. st.

O sv. Tomi apostolu: Sveti Toma rođen je u ribarskom mjestu Batsaidi na obali Genezaretskog jezera. Bio je jedan od dvanaestorice Isusovih apostola, a možda je najpoznatiji po nevjeri u Isusovo uskrsnuće, zbog čega ga zovu i Nevjerni Toma. Poznat je i pod nazivom Blizanac, zbog aramejskog značenja njegova imena. Sveti Toma apostol podnio je mučeništvo u Indiji gdje je propovijedao Evanđelje. Poganski kralj u Kalamini osudio ga je na smrt. Izboden i kamenovan, u mukama je predao svoju dušu Bogu. I danas se kršćani u Indiji nazivaju Tominim kršćanima. Njegov se dan u Katoličkoj crkvi slavi 3. srpnja, a zaštitnik je arhitekata, graditelja, Pule, Pulske biskupije, Indije i mnogih drugih gradova i zemalja širom svijeta.

Evanđelje po Ivanu govori nam o susretu Tome i Isusa nakon Isusova uskrsnuća:

„Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. Govorili su mu dakle drugi učenici: ‘Vidjeli smo Gospodina!’ On im odvrati: ‘Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.’ I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: ‘Mir vama!’ Zatim će Tomi: ‘Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.’ Odgovori mu Toma: ‘Gospodin moj i Bog moj!’ Reče mu Isus: ‘Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!’“

Najave