Srijeda, 17 travnja, 2024
Katehetski ured

Metropolijski susret: Istarski vjeroučitelji na Udbini

U srijedu, 25. lipnja 2014. godine, na Dan Državnosti, u nacionalnom svetištu Crkve hrvatskih mučenika na Udbini održan je susret vjeroučitelja Riječke metropolije. Među sedamdesetak vjeroučitelja na susretu je sudjelovalo i dvanaest vjeroučitelja iz Porečke i Pulske biskupije, uz sudionike iz Riječke nadbiskupije, Krčke te Gospićko-senjske biskupije.

Nakon okupljanja ispred crkve susret je započeo pobožnošću Križnog puta na Krbavskom polju kod crkve Sv. Marka Groba pa do Crkve hrvatskih mučenika gdje je zatim služena misa koju je predvodio gospićko-senjski ordinarij Mile Bogović.

U koncelebraciji su bili i predstojnici Katehetskih ureda Krčke biskupije vlč. Anton Peranić, tajnik Katehetskog ureda Porečke i Pulske biskupije vlč. Sergije Jelenić i vlč. Nikola Turkalj, predstojnik Katehetskog ureda Gospićko – senjske biskupije. Križni put je predvodio vlč. Nikola Turkalj. Od prve postaje, uz ostatke nekadašnje crkve na Krbavskom polju, koju je podignuo pop Marko Mesić, pa sve do Crkve hrvatskih mučenika vjeroučitelji su simbolički prošli put od mjesta velike tragedije pa do mjesta pobjede i poštovanja svih žrtava, ili, kako je to kasnije u homiliji rekao biskup Bogović, „od mjesta stradanja do mjesta nadanja“.

„Svaki put kada se znamenujemo znakom križa simbolično izražavamo vjeru da je naša konačna adresa u Presvetom Trojstvu, a Isus Krist je put prema toj konačnoj adresi“, slikovito je pojasnio biskup na početku homilije. Savršeni odnosi leže u Presvetom Trojstvu, u međusobnom davanju i primanju, a upravo su takvi odnosi ključni i za ljude. Biskup je posebno podsjetio kako je Isus put za kršćane a ne kraj. Isus je rekao učenicima „Ne idite iz Jeruzalema dok ne primite snagu odozgo“ i naglasio da samo oni koji imaju ljubavi za bližnjega i prožeti su Duhom Božjim biraju uvijek činiti dobro, „pa tako i oni koji imaju vlast koristiti znanje, moć i imanje“, u svojim će ovlastima djelovati na dobrobit naroda, upravo po uzoru na svjedoke ljubavi i vjere koje štujemo u Crkvi hrvatskih mučenika koji su  proživjeli život pod geslom „Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za što“. Misa je završila hrvatskom himnom.

Po završetku misnog slavlja vjeroučiteljima se obratio čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika mons. mr. Tomislav Rogić  te im izložio ukratko povijest Udbine i ideje o gradnji crkve te jedinstvenu dubinu nacionalne i vjerske simbolike koju svetište objedinjuje.  Ideja o nastanku svetišta Crkve hrvatskih mučenika nastala je kao realizacija poruke pape Ivana Pavla II. o potrebi isticanje značajnih mučenika u redovima pojedinih naroda na prijelazu u 3. tisućljeće, što je ostvario biskup Bogović, rekao je mons. Rogić. Slijedilo je razgledavanje kripte sa kratkom prezentacijom povijesti nastanka svetišta. Nakon obilaska muzeja vjeroučitelji su otišli u Pastoralni centar Marije Majke Crkve nedaleko Plitvica, u mjestu Mukinje gdje ih je ugostio župnik Plitvica vlč. Josip Štefančić.

Najave