Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Novi kip sv. Ivan Krstitelja

„Postavši po krštenju djeca Božja i mi smo pozvani, upravo poput sv. Ivana Krstitelja, primjerom svog kršćanskog života, voditi ljude k Bogu“, naglasio je predvoditelj blagdanskog misnog slavlja preč. Sergije Jelenić.

U utorak, 24. lipnja 2014. godine  u pulskoj župi Sv. Ivana Krstitelja blagdan naslovnika župe svečano je proslavljen blagoslovom novog kipa patrona. Župljani, ali i brojni vjernici iz drugih pulskih župa na blagdan patrona Župe pripravljali  su se trodnevnicom koju je vodio fra Diego Deklić, iz Košljuna na Krku.

Blagdansko misno slavlje predvodio je kancelar Biskupije preč. Sergije Jelenić, koji je na početku  misnog slavlja blagoslovio novi kip svetog Ivana Krstitelja. Kip, u prirodnoj veličini, dar je župljana – obitelji Marka i Jele Drmić.

Sv. Ivan Krstitelj, čije ime znači ‘Bog je milosrdan’, koga je Bog najavio i čije je rođenje i ime nemalo začudilo njegove suvremenike, svojim je životom naviještao Božje milosrđe te pozivao ljude k Bogu. Sv. Ivan je kao posebna, jedinstvena osoba, dobio poslanje od Boga, pripraviti put Isusu; no, i svaki od nas je poseban, jedinstven u Božjim očima. Svakoga od nas je Bog pozvao u život, i, kao i sv. Ivanu, preko naših roditelja, podario ime; jednako tako svatko od nas ima svoje poslanje koje treba izvršiti. Ivan je bio duboko svjestan da je poslan naviještati Krista, a ne tražiti svoju slavu. Svojim je primjerom pozivao ljude na obraćenje i djela milosrđa, svjestan da je potrebno voditi brigu o svim ljudima, te ostati postojan u obrani pravih vrednota. U tom smislu prozvao je i javno opomenuo kralja Heroda zbog nemoralnog života, što ga je stajalo glave, no, ostao je do kraja vjeran vrijednostima u koje je vjerovao i koje je propovijedao.  „Postavši po krštenju, djeca Božja i mi smo pozvani, upravo poput sv. Ivana Krstitelja, primjerom svog kršćanskog života, voditi ljude k Bogu“, naglasio je predvoditelj  misnog slavlja. Bog je došao spasiti sve ljude koji su voljni odgovoriti Njegovu pozivu. Bog nikada neće ostaviti svoga čovjeka, onoga koji u Njega vjeruje, već će mu dati snagu i milost kojom će svjedočiti Njegovu ljubav. Najvažnija poruka rođenja sv. Ivana Krstitelja za naš život je jednostavno: „Ljubimo Boga u bratu čovjeku“, zaključio je propovjednik.

Uvodnim pozdravom i zaključnim zahvalama predslavitelju, koncelebrantima te okupljenim vjernicima obratio se župnik fra Krunoslav Kemić. Misno slavlje, na kojem su osim domaćih župljana sudjelovali i brojni vjernici iz drugih pulskih župa, pjevanjem je animirao župni zbor, a nakon mise druženje je nastavljeno na prostoru oko crkve uz prigodno osvježenje.

G. Krizman

Najave