Srijeda, 19 lipnja, 2024
Novosti

Misa svetkovine Božića u Poreču

Biskup je u svojoj homiliji napose istaknuo kako je srž Božića dolazak Isusa Krista među ljude da bi nam pokazao kako postati i biti čovjek.

Porečki i Pulski biskup mons. Dražen Kutleša svečanu misu o svetkovini Božića predvodio je u porečkoj Bazilici, u koncelebraciji sa kancelarom Biskupije preč. Sergijem Jelenićem te katedralnim župnikom, porečkim dekanom preč. Rikardom Lekajem. Biskup je u svojoj homiliji napose istaknuo kako je srž Božića dolazak Isusa Krista među ljude da bi nam pokazao kako postati i biti čovjek.

U današnjim čitanjima imamo sažetak naše vjere, istaknuo je biskup, a događaj Isusova rođenja ima jednu posebnu znakovitost i u današnje vrijeme. Bit poruke Božića je upravo u jaslicama: mali Isus, životinje, štalica, situacija izgnanstva, to je sve ono najgore što čovjek može doživjeti. Isusa Krista dočekali smo u štali, nismo mu dali mjesta u svojoj kući, u svojim srcima. No nije to tako bilo samo prije dvije tisuće godina nego je to tako i danas. Koliki su danas izbacili Isusa ne samo iz svoje kuće nego i iz svoga srca.

Što nam to malo Dijete poručuje? Napose znakovita je rečenica sv. Ivana da je „Bog došao rastjerati tmine ovoga svijeta, da bi došlo svjetlo na ovaj svijet“. Kaže se da je istina za dušu poput svjetlosti za oko, kao što bolesnom oku smeta svjetlost, tako i duša ako je dobra i poštena, istina joj je dobrodošla, ali ako nije tako, Istina joj smeta. Isus nam želi biti to svjetlo Istine da se mi danas, ovdje u svojoj situaciji zapitamo, koji je to put kojim idemo, idemo li za tom svjetlošću putem Istine. Isus nam želi rasvijetliti i pokazati pravi put, želi nam biti poput svjetionika koji u tamnoj noći usmjerava na pravi put. Mali Božić nam želi pokazati koji je pravi put i kojim putem treba ići, ali pred svakim je čovjekom odluka želi li ići tim pravim putem ili nekim drugim putovima koji mu trenutačno odgovaraju, ali koji nisu dobri za čovjekovu dušu i poštenje. Isus nam rasvjetljavanjem pravoga puta ukazuje i na opasnosti, upozorava nas, i ako u životu uvažavamo ta upozorenja tada idemo u pravome smjeru, naglasio je propovjednik. Isus dolazi u obličju maloga čovjeka jer nam želi ukazati na poniznost, želi nam ukazati da je potrebno biti ponizan upravo poput djeteta, i, kao što se dijete, u svojoj ranjivosti pouzdaje u svoje roditelje tako i mi trebamo ovisiti o Bogu i pouzdati se u Njega, sigurni da će nas voditi pravim putem. Isus nam danas, blagdanom Božića poručuje: postanite djeca u duhu – poput djece trebamo moći opraštati bližnjima, prihvatiti druge i osloboditi se zlobe. Rađamo se kao djeca a čovjek se postaje, naglasio je biskup. Da se postane pravedan i pošten čovjek treba uložiti svoj trud. Neovisno koje vjere ili nacije, ako nisi pošten i dobar, nisi čovjek, istaknuo je propovjednik. Čovještvo se lako može izgubiti. Čovještvo se gubi kada se ljudi počnu odvajati od maloga Božića, koji svim ljudima, u svakome vremenu prije svega poručuje da treba biti ponizan i prihvatiti druge onakve kakvi jesu.

2013-12-25 032

U tome duhu, i sebi i vama želim da postanemo dobri i pošteni ljudi, i to će nam biti najveće ostvarenje koje možemo ovdje na zemlji ostvariti. Jesam li čovjek? Ako nisi, a smatraš da jesi, u tome je temeljni problem, zaključio je biskup.

G. Krizman

25-12-2013

Najave