Nedjelja, 14 travnja, 2024
Poruke biskupa

Božićna poruka biskupa Dražena Kutleše

Draga braćo i sestre,

Kao svake godine tako i ove dolazi Božić i božićni blagdani. Možda bi bilo dobro da se zapitamo kako bismo mogli na novi način živjeti ovaj drevni i dragi blagdan? Kako doživjeti i osmisliti novi Božić koji nam dolazi?

Božić je drevni kršćanski blagdan u kojem većinom, zadnjih godina, sudjelujemo samo u tradicionalnim ritualima i običajima koji su već odavno na snazi: razglednice, pokloni, obiteljski objedi, jaslice, božićno stablo, obilazak rodbine, prisutnost na božićnim misama.

Od srca čestitam svima onima koji mogu živjeti ove božićne blagdane na tradicionalan, miran i ugodan način. No, svjestan sam da ovi dani, pogotovo u zadnje vrijeme, često izazivaju u mnogima tjeskobu u potrazi za stvarima koje trebaju darovati, za vrijeme koje trebaju provesti s obitelji, da ne zaborave nikoga kome trebaju poslati čestitke. Osim toga ne bi smjeli izgubiti iz vida sve oskudniji obiteljski proračun koji je sve tanji i tanji u ovim teškim vremenima. Mislim na one koji su u financijskim poteškoćama, na one koji su bolesni, na one koji su sami i nemaju nikoga kome će nešto darovati ili od koga primiti neki dar ili neku dobru želju.

Ovi dani su sigurno puni radosti i veselja, ali za mnoge ljude mogu biti i jesu trenuci tuge, jer nemaju nikoga s kim bi mogli podijeliti božićni ručak ili možda pate zbog osobe koja je nedavno preminula.

Moleći, pitam se s pouzdanjem u Božju providnost, je li moguće živjeti ovaj drevni blagdan na novi način, mogu li se provesti ovi dani u prijateljskom ozračju i radosti? Može li Mali Bog – Božić ukloniti ovaj veo tuge koji zamagljuje živote, darovati mir svim potrebnima?

Mislim da prava novost božićnih blagdana nisu novi pokloni, fantastične zabave, egzotična putovanja. Sve nas to previše ograničava. Vanjske novosti nemaju dugi vijek trajanja i brzo prolaze, ne ostavljaju trajni trag.

Istinske novosti su moguće, ali one nisu izvan nas, one su u našim dubokim vjerskim osjećajima koji nisu površni nego proživljeni u susretu s Božićem i dobrim ljudima. Zbog tog iskustva moramo stvoriti novi pogled na ljude oko sebe, vidjeti u njima nešto drugo, nešto lijepo. Trebamo gledati stvari kroz svjetlo osmjeha, a ne tuge, kroz koji se vidi nešto lijepo i u onim osobama i stvarima koje prije uopće nismo primjećivali nego ih tek primijetimo kad ih više nema. Trebamo otvoriti svoje sebične ruke kako bismo mogli darovati malo više ljudske topline onima koji su tužni. Božić nas potiče da stojimo pored onoga koji je sam kako bismo s njim mogli podijeliti i uljepšati mu trenutke samoće i osamljenosti.

Ovim malim gestama i pažnjama možemo napraviti nešto novo od onog drevnog i ritualnog Božića. Jednostavna srca znaju i predlažu novosti i sposobna su za radost, kao što se dogodilo i s betlehemskim pastirima, u noći Isusova rođenja, kada im anđeo reče: “Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost… danas vam se rodio Spasitelj – Krist, Gospodin” (Lk 2,10-11). I njihova srca se napuniše radošću. Ovdje je projekt novog čovjeka, koji zna kako prihvatiti blagu i novu vijest, Evanđelje.

Sadašnja kriza nas obvezuje da ponovno preispitamo i svoju sebičnost i svoje poštenje. Očito trebamo postaviti nova pravila, kako bismo pronašli nove oblike predanosti, gradili na pozitivnim iskustvima i odbacili ona negativna. Očito ništa ne možemo bez temeljnog obraćenja i istinskog ljudskog poštenja. Kriza nam na taj način postaje prigoda za osobno preispitivanje; koliko sam doprinio da bi netko mogao spokojno blagovati Božić ili koliko sam toga lošeg učinio da ga mnogi provode u neimaštini i tuzi? U duhu povjerenja preostaje nam suočiti se prvo sa samima sobom a tek onda s drugim problemima koje proživljavamo u svojoj Domovini.

Božić nas poziva da iskoristimo ove ključne trenutke kako bismo prihvatili nove načine razmišljanja i promijenili naš osobni, pa onda i kolektivni način življenja, kako na društvenom i ekonomskom, toliko još više na moralnom području.

Isus je rođen kao siromašno dijete u Betlehemu da nam pokaže bogatstvo vjere, koja rađa nadu i traži darežljivu ljubav prema onima koji su u potrebi.

Neka nam Božić daruje novu Blagu Vijest koja će svim ljudima dobre volje donijeti sreću i blagoslov a na poseban način potrebnim obiteljima, djeci, bolesnima i onima koji žive u samoći.

Sretan i blagoslovljen Božić !

Najave