Subota, 20 srpnja, 2024
GlazbaKultura i tradicijaNovosti

Maša po starinski

U nedjelju, 22.kolovoza, u Sv. Petru u Šumi održana je 3. Smotra starocrkvenog pučkog pjevanja “Maša po starinski”. Nastupu izvođača prethodilo je svečana biskupska misa u župnoj crkvi koju je predslavio mons. Ivan Milovan, porečki i pulski ordinarij, u suslavlju domaćina, redovnika pavlinskog reda, te još nekolicine svećenika. Misno slavlje pjevanjem je animirao zbor župe Sv. Jurja iz Desana nedaleko Metkovića.

Nositelj projekta bila je Općina Sv. Petra u Šumi,  a manifestacija je održana je pod pokroviteljstvom Porečke i Pulske biskupije, Ministarstva Kulture te Županije Istarske što svakako govori o značaju i vrijednosti ove kulturne manifestacije u domeni očuvanja tog specifičnog segmenta nematerijalne kulturne baštine. O tim vrijednostima i potrebi njihovog očuvanja, napose sa vjerskog i duhovnog aspekta u nadahnutoj je homiliji progovorio i biskup Milovan.

U gotovo dvosatnom programu nastupilo je deset zborova i vokalnih skupina. Publici koja je ispunia središnji mjesni trg ispred Župne crkve Sv. Petra i Pavla izvođači su predstavili drevne crkvene napjeve, poneki i prigodno odjeveni u narodne nošnje. Manifestaciju su otvorili domaćini, mjesni župni zbor sa korizmenim napjevom “Staše Mati kruto tužna”. Crkveni pjevači iz Medulina izveli su “Budi Hvaljeno” prema zapisu jednog od istarskih glazbenih velikana Matka Brajše Rašana.

Mješoviti crkveni zbor župe Blažene djevice Marije iz Omišlja,  na otoku Krku otpjevao je ulomke iz Vele vičernje te blagdanske napjeve: Duhovsku posljednicu „Pridi Duše presveti“ i antifonu – Verzikul – „Vaznesena bist“ koja se pjeva na blagdan Velike Gospe.  Staroslavenski napjev „Otče naš“ otpjevao je Župni zbor Sv. Petra i Pavla iz Marčane. Mješoviti zbor Maestral iz Veprinca otpjevao je narodni napjev „Sveti Petar va raj gre“, ai Župni zbor iz Žminja izveo je pjesmu iz Velikog Trodnevlja „Litanije Muke Isusove“.

Mješoviti  crkveni zbor župe Sv. Stjepana iz Dobrinja na Krku otpjevao je više napjeva i ulomaka iz mise i večernje, a dvije pjevačice predstavile su i koledvanje. U revijalnom dijelu nastupili su još: Vokalna skupina iz Lanišća, Ženska pjevačka skupina KUD “Slavo Janković” iz Rokovci-Andrijaševci te Župni zbor Sv. Jurja iz Desana kraj Metkovića.

Večer je nastavljena uz zabavno – glazbeni program „po starinski“ uz Klapu Sv. Petar.

Maša po starinski, svojim se kontinuitetom, a napose izuzetnom povijesnom vrijednošću repertoara te umjetničkom kvalitetom interpretacija, iz godine u godinu profilira kao jedna od referentnih manifestacija posvećena tom specifičnom glazbenom žanru. (G.K.)

Najave