Subota, 13 srpnja, 2024
Miroslav Bulešić

Godišnjica mučeničke smrti Sluge Božjeg Miroslava Bulešića

Na blagdan sv. Bartola, apostola, Crkva u Istri obilježava godišnjicu mučeničke smrti Sluge Božjeg vlč. Miroslava Bulešića. Ove godine svečano koncelebrirano misno slavlje u župnoj crkvi u Svtevinčentu, gdje se nalaze posmrtni ostaci vlč. M. Bulešića, predvodio je mons. Ivan Milovan, biskup porečki pulski u koncelebraciji sa 45 svećenika. Mons. Milovan u homiliji je istaknuo da se Crkva u Istri svake godine, 24. kolovoza, spominje žrtve života, mučeničke smrti Sluge Božjeg Miroslava Bulešića, te vrši molitveni spomen na  njegovo svjedočanstvo vjere, razmišlja i moli.

Njegov mladenački primjer života može biti svjetiljaka u životu današnjoj generaciji mladih koji se nalaze na duhovnoj vjetrometini, izloženoj svim utjecajima današnjice napose duhovnoj praznini. Mladi lako postaju žrtve hedonizma, konsumizma, manipulaciji, sketi… Što ima danas može Crkva ponuditi? Biskup je istaknuo da je najbolji primjer baš primjer mučenika koji su imali za što umrijeti, imali su za što živjeti i nadati se. Mučenik ne umire iz fanatizma i mržnje, ne prihvaća smrt kao slijepu sudbinu, nego iz vjere i vjernosti, iz ljubavi prema Bogu i čovjeku, u hrabrosti, dosljednosti, ustrajnosti, u slobodi polaže život, to što je najdragocjenije… – i to je vrhunski čin ljubavi – istaknuo je mons. Milovan.

Crkva je u Istri, ali i šire u Miroslavu Bulešiću od samoga početka prepoznala čisto svjedočanstvo vjere i smatrala ga kršćanskim mučenikom. O njegovu svetačkom životu svjedoči i najnovija knjiga mons. Vjekoslava Milovana, pod nazivom „Bio je svet svećenik“ – istaknuo je Biskup.

Biskup je napose istaknuo kako je mučenička smrt Miroslava Bulešića mnogima u Crkvi i narodu otvorila oči tko je i kakav je taj bezbožni komunistički režim, citirajući riječi dr. Grbca: „Mnogi su ljudi uvidjeli kako biti kršćanin i svećenik ne trpi jeftine kompromise. Još je više njih shvatilo da je tom smrću vjerodostojnost komunističke vlasti u Istri zadobila smrtni udarac.“

Mons. Milovan je nastavio: „Mučenik Bulešić je smrt podnio u ljubavi i praštanju prema onima koji su ga progonili i usmrtili. Također on nije tek pasivno prihvatio smrt, nego ju je svjesno prihvatio i gledao je kao smisao vlastita života…. Don Miro tako postaje najuzvišeniji izdanak jednog doba Crkve koje je već nazvano „stoljećem mučenika“.

Biskup je na kraju homiliji istaknuo, kako se nadamo, da se uskoro približava beatifikacija don Bulešića, koji neka bude svima nama, svećenicima i biskupima, redovnicama i vjernicima laicima, mlađima i starijima, svima: uzor i zagovornik u jačanju, življenju i prenošenju vjere.

Na kraju mise mr. Ilija Jakovljević, kancelar Biskupije predstavio je u kratkim crtama novu knjigu mons. dr. Vjekoslava Milovana, vicepostulatora u rimskoj kauzi Sluge Božjeg Miroslava Bulešića, pod nazivom „Bio je svet svećenik“. Knjiga donosi svjedočanstvo biskupa, svećenika i vjernika laika o svetačkom i kreposnom životu don Bulešića.

Ilija Jakovljević

Najave