Subota, 20 srpnja, 2024
Novosti

Loborika: Proslava svetog Flora

U ponedjeljak, 27. listopada 2014., svečanim večernjim misnim slavljem, u mjestu Loborika, nedaleko Pule,  proslavljen je blagdan sv. Flora, zaštitnika župe. Misno slavlje predvodio je porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša.
Uz biskupa koncelebrirali su  vodnjanski župnik i dekan preč. Marijan Jelenić, župnik domaćin vlč. Jeronim Jokić te drugi svećenici iz dekanata.

 U ulomku  Matejevog evanđelja  o opasnostima bogatstva, Isus svojim odgovorom u prvom redu pokazuje da bi svatko kome je dana vlast bilo naučavanja ili upravljanja trebao ljude upućivati na Boga a ne na sebe, rekao je biskup u prigodnoj homiliji. Velik je onaj čovjek kojeg drugi hvale, jer kada se sam hvali njegova je vrijednost upitna. Nadalje, nastavio je biskup, nije važno samo obdržavati Božje zapovijedi koje zabranjuju grijeh, već Isus ciljano postavlja pitanje o tome što je osoba dobroga učinila. Čuvati se grijeha, ali ne činiti ništa dobro, nije dovoljno.
Uputom o prodaji vlastitog bogatstva u korist potrebitih Isus nam želi poručiti kako ne treba biti navezan na ovozemaljsko. Mi bi svi htjeli biti dobri dok nas to ništa ne košta. Materijalno je važno ali ne najvažnije, i upravo su sprovodi najbolji pokazatelj kako je pogrešno pridavati važnost samo materijalnom a ne ostvariti ono bitno, zaslužiti Nebeski život, naglasio je biskup.   
 Isus nam želi poručiti dvije stvari o bogatstvu: vrlo važno je na koji način ga stječemo, jer biti ćemo suđeni upravo sukladno tome stječemo li ga na pošten ili nepošten način. Nadalje, bitno je kako naše bogatstvo koristimo, je li ono samo u službi osobnog užitka ili je za dobrobit drugih, bližnjih koji su u potrebi? Zapitajmo se i vidimo činimo li i mi u životu kao i sveti Flor koji je posvetio svoj život bližnjima slijedeći primjer Isusa Krista,  rekao je biskup.
Misno slavlje pjevanjem je uzveličao župni zbor potpomognuti zborom iz susjedne župe  Marčana.
Iz povijesnih zapisa  i antifona oficija svetkovine sv. Flora koje su sačuvane u jednom kodeksu pulske  katedrale saznajemo nekoliko podataka o sv. Floru: živio je, prema različitim izvorima, u 4. ili 5. stoljeću, kao biskup je došao iz romanskog Optigeriuma, danas talijanskog grada Oderza, i pretpostavlja se da je bio  jedan od prvih vjerovjesnika među žiteljima u okolici tadašnjeg grada Pule. Značajan povijesno-hagiografski esej, kao rezultat zauzetih povijesnih istraživanja o sv. Floru, napisao je pokojni porečki i pulski biskup dr. Dragutin Nežić.  

G. Krizman

Najave