Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Križni put “Ka sv. Andriji”

Na Križnom putu „Ka svetom Andriji“ okupilo se veliko mnoštvo vjernika iz Porečkog i susjednih dekanata.

U petak, 11. travnja 2014. u Vrsaru je održan tradicionalni Križni put „Ka svetom Andriji“, na kojem je sudjelovalo veliko mnoštvo vjernika, većinom iz župa Porečkog dekanata, ali i iz drugih, udaljenijih krajeva. Okupljanje je bilo kod vrsarskoga groblja. Nakon župnikova pozdrava, vjernici su, predvođeni križem, pjevačima i svećenicima krenuli preko ceste, po pješčanoj stazi do crkvice sv. Andrije. Postaje Križnoga puta postavljene su na stabla uz stazu. Tekst Križnoga puta čitali su krizmanici iz Vrsara i Gradine, a molitve nazočni svećenici, vlč. Lino Zohil, župnik Vrsara i vlč. Hector Bernardez Germade, župni vikar iz Poreča. Križ su nosili vjernici iz Vrsara, Gradine, Funtane, Poreča i Lovrečice.

U završnom razmišljanju župnik je prigodno govorio o dva temeljna značenja križa. Križ je simbol patnje i boli, ali križ je iznad svega simbol Kristove pobjede, te stoga kršćanstva uopće. Nositi svoj križ znači odreći se sebe, svojih želja, svojih egoističnih ciljeva, drugim riječima – prihvatiti žrtvu, prema Isusovim riječima ‘Hoće li tko za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka uzme svoj križ, i neka ide za mnom.’. Kada nas snađu nevolje, trpljenja, bolesti, kada nas ne razumiju ni naši bližnji i kad nas pritisne bol i patnja, znajmo da je naš Spasitelj dragovoljno prihvatio žrtvu, bio raspet na križ, da bi svima pokazao put spasenja. Križ je i simbol ljubavi, nastavio je župnik, te citirajući riječi bl. Majke Terezije iz Kalkute koja je govorila da „prava ljubav boli“ napomenuo da ljubav, bez smisla za žrtvu, nije prava ljubav. Pozvao je okupljene da se, svaki put kada pogledaju križ, sjete velike ljubavi kojom nas Bog ljubi. Križ je i simbol mira i pomirenja, jer vertikalna greda Kristova križa simbolizira odnos s Bogom, a horizontalna odnos s čovjekom. Na križu se spajaju, ujedinjuju ta dva odnosa. Križ je poveznica, susretište, na križu Krist je nas ljude pomirio s Bogom i međusobno, stoga je samo s križem moguć mir, moguće je jedinstvo i sklad čovjeka i Boga, rekao je vlč. Zohil.

Uslijedio je nastup vrsarskih učenika glazbene škole: Dominika Glavaša i Luke Rutića na gitari, te Aleksandra Mijolića na harmonici, a glazbeni dio završen je nastupom vrsarskog župnog zbora kojemu su se u pjesmi pridružili svi hodočasnici.

Župnik je nakon zaključnog pozdrava sve okupljene pozvao na sudjelovanje na Križnom putu „Ka svetom Andriji“ i iduće godine.

Ova lijepa „tradicija“ Križnoga puta započela je prije četiri godine, nakon što je vlč. Zohil, po preuzimanju župe Vrsar, odlučio popraviti tada ruševnu crkvicu sv. Andrije. Crkvicu je o blagdanu svetog apostola Andrije, 30. studenog 2010. g. blagoslovio tadašnji ordinarij mons. Ivan Milovan. Osim Križnoga puta, tu se redovito održava i svečana proslava sv. Andrije, pa tako svake godine, zadnjeg dana mjeseca studenog, ribari u procesiji nose sliku sv. Andrije do crkvice.

Najave