Subota, 13 srpnja, 2024
Novosti

Klanjanje za svećenike

Posebna molitvena nakana ovog duhovnog događanja je molitva za svećenike, “koji su pozvani postajati sve revnijim svjedocima i glasnicima Isusa Krista, vrhovnog i vječnog Svećenika” (cit. papa Benedikt XVI).

U subotu, 12. travnja 2014., u pulskoj bolničkoj kapeli sv. Mihovila zaključeno je misnim slavljem korizmeno sedmodnevno danonoćno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom kao molitva za svećenike. Taj molitveni hod, u organizaciji sestara Milosrdnog Isusa, započeo je u subotu, 05. travnja 2014. misnim slavljem koje je predvodio p. Czeslaw Bielen, iz pavlinskog samostana u Svetom Petru u Šumi.

Mise su zatim bile svakodnevno u 19 sati, a u 15 sati održavao se sat Milosrđa sa Krunicom Božjeg Milosrđa. Svakoga dana misu je predvodio drugi svećenik, a u aktivnom odražavanju neprekidnog klanjanja sudjelovale su različite molitvene zajednice i katoličke udruge sa istarskog područja. Drugog dana misu je predvodio duhovnik u Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“ o. Ivan Fućek, trećeg dana gvardijan pulskog samostana sv. Franje Asiškog p. Đuro Vuradin, četvrtog dana p. Nikola Rožanković iz samostana sv. Ivana Krstitelja, petog dana vodnjanski župnik vlč. Marijan Jelenić, šestog dana biskup u miru mons. Ivan Milovan te posljednjeg dana misu sa kojom je zaključeno to sedmodnevno klanjanje predvodio je župni vikar pulske katedralne župe vlč. Roko Smokrović. On je u prigodnoj homiliji, nakon zahvale za to klanjanje i molitvu za svećenike istaknuo značajke bivanja dijelom Božjeg naroda. To je malo stado ali koje daje jasne znakove Božje prisutnosti, naglasio je. To je narod koji je drugačiji od svih drugih naroda upravo po načinu života, po molitvi, po ophođenju s drugima, po vjeri koja zna da Bog vodi naš život. Bog želi da Crkva bude sakrament spasenja za sve one koji lutaju. A neki, poput Mojsija, koji su također iz naroda, imaju poslanje voditi narod, tako su pozvani svećenici, biskupi i papa, da vode narod, naglasio je vlč. Smokrović. Crkva je plan Božji, i svaki svećenik po Božjem je pozivu dio tog Božjeg plana. Dar prezbiterata jedan je od najvećih darova Crkvi, jer bez prezbitera nema euharistije, i zato je neophodno da narod Božji moli za svećenike. Svećeništvo je nešto mnogo veće od onoga što čovjek može svojim snagama podnijeti, rekao je propovjednik, ali sa potpunim pouzdanjem u Boga sve je moguće. Njemu je moguće i najveće grešnike obratiti i pozvati u svetu službu, i zato molite sa potpunim pouzdanjem da Bog neće dopustiti da Crkva, makar i kao malo stado, ostane bez svećenika. Na kraju misnoga slavlja svim predvoditeljima, kao i svima koji su boravili u kapelici za trajanja tog sedmodnevnog klanjanja zahvalila je s. Jaira, predstojnica sestara Milosrdnog Isusa, te pročitala nekoliko zahvala za molitve svećenika iz raznih krajeva. S. Jaira ističe da su ih, osim uobičajene molitve za svećenike koje postoje u redovničkim zajednicama, na organizaciju ovakve, intenzivnije molitve za prezbitere, potakli mladi koji se kod njih okupljaju. Ovakav model sedmodnevnog klanjanja, još neuobičajen u Hrvatskoj, potječe od pavlina i nosi naziv Jerihon, praksa koja u Poljskoj okuplja čitave zajednice, veliki broj ljudi na molitvu. U Puli su prvo takvo sedmodnevno klanjanje, također u bolničkoj kapeli, u vremenu Došašća prošle godine pulske sestre Milosrdnog Isusa organizirale s nakanom „Klanjanje za život“.

Najave