Utorak, 25 lipnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Krizmanici na grobu Sl. Božjeg Miroslava Bulešića

Uoči 60 obljetnice proslave mučeničke smrti Sluge Božjega Miroslava Bulešića, u subotu 28. travnja 2007. održan je susret krizmanika pulskog i labinskog dekanata (pulskog dijela biskupije) u Svetvinčentu. Na početku susreta sve nazočne, oko 200 krizmanika, pozdravio je vlč. Ilija Jakovljević i predstavio program susreta.

Krizmanici su bili podijeljeni u četiri skupine na četiri mjesta, gdje su se svakih 15 min izmjenjivali. Sve su grupe obišli: grob Sl. Božjega Miroslava Bulešića u župnoj crkvi gdje su preč. Željko Zec i vlč. Milan Mužina govorili o Bulešići kao mučeniku krizme i njegovu životu; na placu ispred kaštela biskup Milovan i vlč. Bilić govorili su o povijesti župe Svetvinčenat; u Memorijalnoj zbirci Sluge Božjega mons. dr. Vjekoslav Milovan, vicepostulator predstavio je zbirku i njezine eksponate, napose stavivši naglasag na središnji dio gdje se nalaze talar u kojem je bio Bulešić za vrijeme mučeničke smrti, kao i jastuk natopljen krvlju i komad žbuke koji je donesen iz župne kuće iz Lanišća, te molitvenik Oče Naš i krunica; a u crkvi na groblju preč Jordan Rovis govorio je o značenju današnjeg dana i Bulešiću kao župniku i neustrašivom branitelju vjere.

Nakon što su sve grupe obišle sva mjesta molitveni završetak u župnoj crkvi predvodio je biskup Ivan Milovan. U nagovoru krizmanicima biskup je naglasio da Kristova zapovijed Ljubavi nikad ne prestaje već da svakoj generaciji, svakom čovjeku postaje imperativ življenja. Pozvavši mlade da se ne boje onih koji napadaju Crkvu, koji promiču kulturu smrti i pokušavaju promijeniti ljestvicu vrednota. Za te ideale Sluga Božji Bulešić je dao svoj život prigodom krizme u Lanišću, 24. kolovoza 1947. kada je bio mučenički ubijen.

Molitveni susret je završio molitvom Sluzi Božjem i pjevanjem koje je animirao don Vinsko Puljić iz Raše.

Najave