Subota, 25 svibnja, 2024
Hodočašća

Hodočašće Gospi od Milosti

Na uskrsni ponedjeljak, 09. travnja 2007. godine, vjernici Pule tradicionalno su hodočastili marijanskom svetištu Gospe od Milosti u Šijani nedaleko Pule. U to sunčano proljetno poslijepodne iz pojedinih su župa krenule organizirane skupine hodočasnika pješaka, posebno iz župe Svetog Antuna Padovanskog kojoj ovo svetište i pripada, obnavljajući tako dugogodišnju tradiciju koju su u naslijeđe ostavile predhodne generacije puljana.

Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je biskup u miru mons. Antun Bogetić u suslavlju nekolicine svećenika. Prije početka misnog slavlja kraći glazbeno poetski program izveli su članovi dječjeg zbora ove crkve. Prigodnom pjesmom „Od svih strana“, himnom Gospi od milosti u Šijani, obilježen je početak svečane mise. Mons. Bogetić je u homiliji posebno naglasio ulogu žene u povijesti Crkve. Taj je tematika ovih uskršnjih blagdana na poseban način bila spominjana tijekom propovijedi na obredima uskršnjeg trodnevlja pri Svetoj Stolici. Mons. Bogetić spomenuo je ključnu ulogu žena u evanđelju ali i njihov značaj među duhovnim velikanima, navodeći  kao primjer tri velike Terezije, sv. Tereziju Avilsku, Malu Tereziju od Djeteta Isusa i Edith Stein, sv. Tereziju Benedikta od Svetog Križa koja je umrla mučeničkom smrću u nacističkom konc-logoru tijekom Drugog svjetskog rata. U svome se izlaganju pozvao i na apostolsko pismo Ivana Pavla II. Mulieres Dignitatem u kojem blagopokojni Papa progovara o ulozi i značaju žene u evanđelju i povijesti Crkve i spasenja. Naglasio je zatim ulogu najveće od svih žena, Majke Isusove koja ga je odgojila i pratila u njegovu djelovanju sve do smrti na križu, a zatim ostala s apostolima, njegovim učenicima, te je slavno uznensena na nebo. Povijest Crkve bila bi zasigurno drugačija da nije bilo nesebičnog doprinosa žena koje su je kroz vjekove obogaćivale svojom požrtvovnošću. Spominjući sliku iz lukina evanđelja gdje dvojica učenika „prepoznaše Isusa po lomljenju kruha“ mons. Bogetić istaknuo je značaj svečeničkog zvanja, u ovoj Godini duhovnih zvanja, te doprinos biskupijskog misijskog sjemeništa Redemptoris Mater u Puli u osposobljavanju novih prezbitera, naglasivši potom i temeljnu odrednicu po kojoj „nema svećeništva bez euharistije, ali ni euharistije bez svećenika“.
Nakon svečanog uskršnjeg blagoslova na završetku misnog slavlja, koje je lijepim pjevanjem uzveličao mjesni zbor, vjernici su se, ispunjeni srećom i blagoslovom, polako razilazili noseći u srcima ojačanu vjeru u Boga.

Najave