Subota, 13 srpnja, 2024
Glazba

Kringa: Koncert zborske glazbe

U Kringi, nedaleko Pazina, u nedjelju, 11. svibnja 2014., u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla ap. održan je koncert zborske duhovne glazbe. Nastupili su pazinski Mješoviti pjevački zbor „Roženice“, te domaći župni zbor Sv. Petra i Pavla.

Nakon kratkog instrumentalnog uvoda na orguljama, okupljenima se obratila voditeljica Irena Hrvatin kratkim predstavljanjem autora „Mise brevis“ na repertoaru u prvom dijelu programa, francuskog skladatelja Charlesa Gounoda. On je autor više opera, oratorija te oko 200 solo pjesama i brojnih crkvenih kompozicija, a autor je i vatikanske himne.

Izvedbom „Mise brevis“ zbor „Roženice“ pokazao je svu svoju glazbenu bravuru pod dirigentskom palicom Ines Kovačić – Drndić. Osim mise u prvom dijelu otpjevali su i „Milost (Amazing grace)“ u kojoj je napose došao do izražaja sugestivni glas mlade sopranistice Tine Galant. Prvi dio koncerta završen je gospel skladbom „Glory, Glory“. Predstavljajući sopranisticu dirigentica je istaknula zanimljivost da su i njezini roditelji, Milan i Bruna Galant, dugogodišnji članovi zbora „Roženice“.

Nakon instrumentalnog intermezza u izvedbi flautistice Irene Mofardin uz orguljsku pratnju Martine Fabris, moderatorica je predstavila zbor „Roženice“ koji upravo obilježava 35 godina postojanja i kontinuiranog djelovanja. Zbor je osnovan 1979. godine na poticaj tadašnjeg Narodnog sveučilišta Pazin i grupe građana, zaljubljenika u zborsku glazbu. Pod vodstvom maestra Nella Milottija, doajena istarske glazbe i autora velikog broja zborskih i orkestralnih djela, zbor je u 23 godine djelovanja održao preko 300 nastupa u svim dijelovima Hrvatske, ali i diljem Europe. Od 2002. vodstvo zbora preuzima prof. Ines Kovačić Drndić, pod čijim vođenjem zbor kontinuirano obogaćuje svoj repertoar novim zborskim skladbama te ga uspješno prezentira na nastupima u zemlji i inozemstvu. U tih 12 godina zbor bilježi 175 javnih nastupa.

Okupljenima se ovom prigodom obratio predsjednik zbora Milan Galant koji je rekao kako je i taj, njihov prvi nastup u župnoj crkvi u Kringi, dio obilježavanja 35. obljetnice djelovanja zbora, te je izrazio zahvalnost pok. maestru Milottiju i sadašnjoj dirigentici. Prisjećajući se početaka, gosp. Galant je istaknuo da u zboru danas pjeva čak devet pjevača koji su članovi od samog osnivanja.

U drugom dijelu koncerta zbor je izveo četiri poznate uskrsne pjesme, uz korepeticiju na orguljama prof. Kristine Puh – Leko. Nakon još jednog instrumentalnog intermezza flautistice Irene Mofardin uslijedio je nastup domaćeg župnog zbora župe sv. Petra i Pavla, koji, prema riječima voditeljice programa Irene Hrvatin, već dugo njeguje pučko pjevanje. Oni su se, pod ravnanjem voditeljice Mladenke Fabris, te uz orguljsku pratnju Martine Fabris, predstavili sa šest liturgijskih pjesama. Voditeljica Mladenka Fabris je prigodnim riječima izrazila zahvale svim sudionicima i posjetiiteljima, napose onima koji svojim pjevanjem slave Boga. Posebno je zahvalila gosp. Anđelu Bratuliću, župljaninu župe Kringa i članu zbora Roženice koji je bio inicijator ideje gostovanja zbora Roženice u Kringi, te župniku Stipanu Bošnjaku što je tu ideju doveo do realizacije. Tom je prigodom izrečena i posebna čestitka Mariji Hrvatin koja ove godine obilježava 50. obljetnicu pjevanja u župnom zboru.

Na kraju se publici obratio i župnik, vlč. Bošnjak, koji je uz završne zahvale izrazio nadu da će održavanje uskrsnog koncerta u Kringi postati tradicija. Završnom pjesmom „Krist na žalu“, koju su zaajedno otpjevala oba zbora zaključen je koncert.

G. Krizman

Najave