Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Udruge

Katolička udruga mladih Istre (KUMI)

Predsjednica: Eleni Duketis

Potpredsjednica: Danijela Fattorich

Susreti: subotom u 20 sati, prostorije Don Bosa, Rovinj

Katolička udruga mladih Istre (KUMI), udruga mladih vjernika Istre, osnovana 1998. radi njihova okupljanja. Jedan je od osnivača Porečko-pulska biskupija, kojoj Udruga odgovara za svoj rad.

Program djelovanja sadrži ideje zajedništva, služenja, liturgije i svjedočenja. Redovitim članom Udruge može postati osoba od 16. do 35. godine života, a predviđeno je i počasno članstvo te status pridruženoga člana. Na čelu su Udruge predsjednik i četveročlano predsjedništvo, koji se biraju svake tri godine na redovitoj godišnjoj skupštini.

Udruga je prvih desetak godina djelovala lokalno i po timovima. U većim gradovima (Buzet, Pula, Umag, Rijeka, Rovinj) postojale su lokalne zajednice KUMI, djelujući u svojim župama i održavajući redovite susrete.

Na općoj razini KUMI su djelovali po timovima za glazbeni, karitativni i humanitarni rad te za ekološke i sportske aktivnosti.

Pokrenuli su i projekt Zajednička euharistija mladih Istre (ZEMI). Prvi ZEMI održan je 10. studenog 2002. god. u pazinskoj župi sv. Nikole . Zajedničkim euharistijama mlade se željelo okupljati oko najvećeg blaga Crkve, euharistije, a svojim aktivnim sudjelovanjem u njezinoj pripremi i realizaciji mladi su je mladima željeli učiniti pristupačnijom. ZEMI su od svojih početaka uključivali pripremnu katehezu, euharistiju i rekreativno-zabavni program.

Posebnu pozornost u Udruzi posvećivalo se glazbi: članovi su bili redoviti sudionici festivala duhovne glazbe, a prigodom božićnih i uskršnjih blagdana održavali su ulične koncerte.

Godine 2009., nakon mnogih pokrenutih inicijativa, događaja, projekata, došlo je do zatišja i smjene generacija u Udruzi.

Udruga je, s mnogo manjim intenzitetom nastavila djelovati sve do danas. Uvele su se neke nove aktivnosti i zadržale mnoge stare. I dalje se često priređuju hodočašća te kraća i dulja putovanja, molitveni susreti, bdijenja, filmske večeri, duhovne obnove, razgovori. Sve aktivnosti dostupne su i mladima koji nisu članovi.

U siječnju 2011. Održali su se izbori Udruge u Rovinju. Dugogodišnjem predsjedniku Slaviši Mofardinu istekao je mandat, te je izabrano novo vodstvo i pridruženi su novi članovi.

Za predsjednicu KUMI-a izabrana je Eleni Duketis. Zamjenik predsjednice je Danijela Fattorich, a zapisničar Andrea Cerin. Duhovni program povjeren je Mariani Lešdedaj i Danijeli Fattorich, a za sportske aktivnosti zaduženi su Robert Kljajić i Valentino Mijandrušić.

Mladi koji se žele pridružiti, dobrodošli su na susrete koji se tjedno održavaju u Rovinju u prostorijama Don Bosca.

Najave