Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

Jedanaesta godišnjica ređenja biskupa Milovana

U subotu, 10. siječnja 2009., na jedanaestu godišnjicu ređenja za porečkog i pulskog biskupa, mons. Ivan Milovan, predvodio je misno slavlje u crkvi Gospe Fatimske u Donjem Labinu, u zajedništvu sa svećenicima labinskog dekanata i kancelarom Biskupije. Na misi su se okupili članovi župnih pastoralnih vijeća labinskih župa.

Biskup Milovan u homiliji se prisjetio svoga ređenja koje je bilo prije jedanaest godina u porečkoj bazilici. Zahvalio se svima koji ga prate u biskupskoj službi, ponajprije svećenicima, redovnicima i redovnicima, kao i vjernicima laicima, a ponajprije članovima župnih pastoralnih vijeća. Svako služenje mora biti prožeto ljubavlju, nadasve ljubavlju prema bližnjima koje donosi osobnu radost.

Biskup je govorio o pobudnici Ivana Pavla II. Christifideles laici koja je nazvana poveljom katoličkoga laikata našega vremena, ona je zreli ploda promišljanja, razmjena iskustva i prijedloga VII. opće redovne skupštine Biskupske sinode, koja se u listopadu 1987. godine održala na temu: „Zvanje i poslanje laika u Crkvi i svijetu“. Biskup je istaknuo riječi pape Benedikta XVI.: Govoriti o katoličkome laikatu znači misliti na bezbrojne kršćane, zauzete u raznovrsnim i raznolikim situacijama da rastu kao učenici i Gospodinovi svjedoci, otkriju i kušaju ljepotu istine i kršćanske radosti. Sadašnja kulturna i društvena situacija još žurnijim čini takvo apostolsko djelovanje kako bi se prigrlilo bogatstvo milosti i svetosti, ljubavi, nauka, kulture i djela, koja čine živu katoličku tradiciju. Ne samo da je prenošenja i sudjelovanje namijenjeno novim naraštajima nego su oni i subjekti koji u svom srcu očekuju prijedloge istine i sreće kako bi mogli kršćanski svjedočiti, kao što se već zbiva na predivan način.

Biskup Milovan je zahvalio članovima Župnih pastoralnih vijeća na zauzetom radu u svojim župama te ih pozvao da ustraju u svome poslanju i da dadnu dio svoga vremena kao vjernici za dobrobit župe.

Na kraju u ime svećenika i članova Župnih pastoralnih vijeća preč. Željko Zec, labinski župnik i dekan čestitao je biskupu godišnjicu ređenja i istaknuo kako možemo biti ponosni na svoga Biskupa koji nas okuplja, vodi hrabro kroz oluje ovoga vremena. Poželio je biskupu Milovanu dobro zdravlje i obilje Božjeg blagoslova u pastirskom vođenje naše porečke i pulske biskupije. 

Najave