Četvrtak, 25 srpnja, 2024
Udruge

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD)

 

Adresa podružnice:

Voltićeva 26

52100 Pula

Predsjednica: Ljubica Hang-Raguž, dr.med. spec. pedijatar

Duhovnik: Milan Mužina

Kontakt: mr.sc. Andrej Angelini, dr.med.

andrej.angelini@pu.t-com.hr

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) osnovano je 16. veljače 1991. godine u Zagrebu kao vjerska organizacija u krilu Katoličke crkve, okuplja liječnike, liječnike-stomatologe, farmaceute i druge visokoobrazovane djelatnike u zdravstvu radi promicanja kršćanskih načela u zaštiti zdravlja naroda i čuvanju ljudskoga života od začeća do prirodne smrti.

Ova načela njegovi članovi žele svjedočiti osobnim životom i stručnim djelovanjem pa se stoga stavljaju pod nebesku zaštitu Blažene Djevice Marije, koja se štuje kao Zdravlje bolesnih, i zagovor svetog Luke Evanđelista, zaštitnika liječnika.

HKLD je učlanjena u Europsku federaciju (FEAMC) i Međunarodnu federaciju (FIAMC) katoličkih liječničkih udruga. Članovi Društva redovito sudjeluju u aktivnostima navedenih udruga. Društvo broji preko 2000 registriranih članova na području Republike Hrvatske, a djeluje preko središnjice u Zagrebu i podružnica kojih ima 21.

HKLD – podružnica Pula

Kao prva podružnica izvan Zagreba osnovana je 18. siječnja 1992. pulska podružnica.

Za prvog predsjednika Podružnice izabran je prim.mr.sc. Klaudio Benazić, dr.med. spec. oftalmolog, a za prvog tajnika Janko Bradvica dr.med. Za duhovnika imenovan je mons. Marcel Krebel, koji je tu funkciju vršio do smrti (11.siječnja 2008). Nakon njegove smrti porečko-pulski biskup mons. Ivan Milovan imenovao je duhovnikom HKLD podružnica Pula vlč. Milana Mužinu, tadašnjeg župnika u Fažani.

Već nakon dvije godine dolazi do promjene u vodstvu. Tako je na Izbornoj godišnjoj skupštini (10. prosinca 1994) na mjesto predsjednika izabran je prim. Branko Filipović, dr.med. spec. kirurg, a tajnici su bili Josip Ladavac, dr.med. spec. patološke anatomije (1994.-1999.) te Ljubica Hang-Raguž, dr.med. spec. pedijatar (1999.-2005). Rizničarka je bila Ana Šestan, prof.

Prim. Branko Filipović, dr.med. je od 2000. do 2006. godine bio član Odbora za pastoral djelatnika u zdravstvu pri Vjeću za Obitelj Hrvatske biskupske konferencije.

Nakon 10 godina uspješnog vodstva Podružnice prim.Filipović se povlači iz predsjedništva, te na Izbornoj godišnjoj skupštini (8. lipnja 2005.) za novu predsjednicu biva izabrana Ljubica Hang-Raguž, dr.med. spec. pedijatar, za dopredsjendika mr.sc.Ivica Pavičić-Donkić, dr.med. spec. otorinolaringolog, za tajnika izabran je Andrej Angelini, dr.med. spec. kirurg, a za rizničarku mag.pharm. Irena Grahovac.

Podružnica danas broji 85 člana od kojih je većina u Puli. Sastaje se redovito svaki zadnji utorak u mjesecu u vjeronaučnoj dvorani župne Crkve Svetog Pavla. Redovito se organiziraju razna predavanja iz medicinske struke kao i iz etike te molitve i meditacije u dogovoru sa duhovnikom. Krajem godine već se tradicionalno održavaju duhovne vježbe za pulsku podružnicu kod oca isusovaca u Opatiji. Svečano se proslavlja blagdan svetog Luke (18.10.), Međunarodni dan bolesnika (11.02.) te se pred ljetnom stankom hodočasti u neko istaknuto istarsko mjesto ili dalje.

Velika nam je želja reaktivacija Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara za našu biskupiju, te uređenje kapele u Mornaričkoj bolnici u Puli.

Podružnica je u ožujku 2011., nadopunila naziv, te je po svom prvom duhovniku, pok. Marcelu Krebelu nazvana HKLD “mons. Marcel Krebel”.

Više o HKLD možete pogledati na www.hkld.hr

Najave