Srijeda, 22 svibnja, 2024
Hodočašća

Hodočašće Istrana na Trsat

U subotu, 5. rujna, održano je godišnje hodočašće Istrana na Trsat koje se tradicionalno održava prve subote u rujnu. Oko 2500 hodočasnika, pristiglih autobusima i osobnim automobilima iz svih dijelova Porečke i Pulske biskupije, okupilo se u perivoju Svetišta Gospe trsatske na svečanom koncelebrirano misnom slavlju koje je predvodio porečki i pulski ordinarij mons. dr. Dražen Kutleša u suslavlju s pedesetak svećenika prezbiterija svoje dijeceze. 

Hodočasnike je pozdravio gvardijan samostana p. Anton Jesenović.

Biskup je u prigodnoj homiliji aktualizirao poruku evanđeoskog ulomka o čudu na svadbi u Kani. Činjenicom da se čudo dogodilo na svadbi evanđelje nam poručuje  da svoju vjeru treba živjeti s drugima i u sretnim i u teškim trenutcima. Čudo se dogodilo u Kani, u obiteljskoj kući, detalj je to koji nas podsjeća na važnost zdrave obitelji za budućnost svijeta. Nadalje, nastavio je biskup, Isus je čudo učinio ne da sebe proslavi nego zato jer je čovjek bio u potrebi, a Blažena Djevica Marija je tu potrebu uvidjela i to mu predočila, zato se i mi danas u svojim potrebama i tjeskobama svake vrste utječemo upravo Isusovoj Majci.

No to je čudo ujedno i učinilo da ljudi, napose njegovi učenici povjeruju, jer vjera rađa čudo, a čudo rađa novu vjeru, rekao je biskup te nastavio pozivom okupljenim vjernicima, budimo i mi ljudi koji iz vjere mole da se svojim životom približimo Isusu i tako potaknemo čudo javljanja vjere kod drugih, a to će dovesti, kao u prvoj Crkvi, do širenja vjere. No, za to trebamo imati pouzdanja i istinski osjećati riječi koje molimo u molitvi Očenaša: neka bude volja Tvoja.

Upravi i mi poput vode koja se pretvara u vino, od nesavršenih, utjecajem vjere u Isusa Krista težimo i nastojimo približiti se savršenom primjeru – Kristu, i tako donositi to čudo, svoju vjeru u svoje svakodnevno okruženje.

U današnjem svijetu kada se napušta prirodni moralni zakon i žestoko napada ili posve relativizira istina, trebamo se otvoriti Istini, koja nas jedina oslobađa od naših grijeha, jer jedino nas On može otkupiti i izbaviti, zaključio je biskup.  

Jedna skupina od oko 70-ak hodočasnika stigla je, kako je to već više godina uobičajeno, na Trsat pješice, predvođeni vlč. Darkom Zgrablićem, župnikom u Svetvinčentu, i u pratnji drugih svećenika. Iz raznih dijelova Istre okupili se dva dana ranije u Pazinu, od kuda su hodočašće započeli sv. misom u podne u pazinskom franjevačkom samostanu. Prve večeri prespavali su u Boljunskom Polju, gdje su ih mještani dočekali s prigodnom okrepom. U petak, nakon jutarnje mise u crkvi Gospe od Karmela, krenuli u prema Polkònu i dalje preko Učke. Drugog su dana prenoćili kod salezijanaca. U večernjim satima u Rijeci ih je zaustavila policija, pomislivši da se radi o pripadnicima sirijskih izbjeglica. Pratilo ih je lijepo vrijeme, a lagana kiša osvježila ih je nadomak cilja, na Trsatskim stubama. Nakon dva dana hoda kroz prirodu uz molitvu, pjesmu i razmatranja, te nakon što su se poklonili Gospi trsatskoj došli su do oltara u perivoju svetišta na čelu procesije koncelebranata.

Najave