Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Nedjelja Božanskog milosrđa

U nedjelju, 15. travnja, u Domu za starije i nemoćne osobe  «Kuća skrbi svetog Polikarpa» u Puli održano je svečano misno slavlje povodom blagdana Božanskog milosrđa. Taj je blagdan ustanovljen prema objavi koju je tijekom ukazanja primila sveta Faustina: „da se u Crkvi slavi ovaj blagdan“ i „neka se objavljuje svijetu da je milosrđe najveće Božje svojstvo“. Sestra Faustina Kowalska(1905-1938)  proglašena je blaženom 1993., a svetom 2000. godine, za pontifikata blagopokojnog pape Ivana Pavla II. U ovoj se Kući skrbi blagdan Božanskog milosrđa slavi na posebno svečan način stoga što upravo ovdje već više godina žive i djeluju časne sestre pripadnice Družbe sestara Milosrdnog Isusa koju je utemeljila sveta Faustina. Geslo družbe je «Isuse, ja se uzdam u tebe!», a pozdrav glasi «Uzdajmo se u Gospodina!».  U kapelici Milosrdnog Isusa koja se nalazi u sastavu Doma pulski se svećenici izmjenjuju u svakodnevnom slavljenju svete mise.

Ovom prigodom svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je mons. Marijan Kancijanić, generalni vikar porečke i pulske biskupije, u suslavlju nekolicine svećenika. U lijepoj, nadahnutoj propovijedi mons. Kancijanić osvrnuo se na pojedine goruće problematike prisutne danas u društvu i Crkvi. Posebno je spomenuta negativna tendencija odvajanja u zajednice zatvorenog tipa što svakako ima destruktivne učinke na zajedništvo vjernika i jedinstvo žive Crkve. Brojni su pokreti koji nastaju unutar Crkve i koji se na razne načine izdvajaju i zatvaraju u zajednice unutar kojih, uz obrazloženje „kvalitetnije duhovnosti“, prakticiraju neuobičajene načine liturgijske prakse, obreda i pobožnosti. Mons. Kancijanić je naglasio da ne bi trebalo na taj način „tražiti sigurnost u zidinama“, već bi trebalo, prema riječima blagopokojnog pape Ivana Pavla II. „otvoriti širom vrata svijetu“ jer su kršćani, upravo poput apostola, „pozvani vidati rane današnjeg svijeta“.

Euharistija se, kako je to ovdje za blagdan Nedjelje božanskog milosrđa već tradicionalno, slavila u prostranom dvorištu ovog doma. Misnom slavlju su uz štićenike doma u velikom boju prisustvovali i oni koji povremeno ili redovito dolaze na misu i molitvu u kapelicu Milosrdnog Isusa kao i mnogi drugi vjernici ovog dekanata. Po zavšetku misnog slavlja uslijedilo je čašćenje Isusove slike nakon čega je za sve nazočne bilo upriličeno prigodno osvježenje. Misno slavlje pjevanjem su popratili članovi zbora molitvene zajednice Radnici Milosrdnog Isusa pod vodstvom Ane Čuić.

G. Krizman

Najave