Subota, 25 svibnja, 2024
mons. ŠtironjaNovosti

Govor dr. Sandre Krtalić prigodom uvođenja u službu mons. Štironje

Prigodom uvođenja u službu novoga porečkog i pulskog biskupa Ivana Štironje 18. ožujka 2023. u porečkoj katedrali u ime vjernika laika Porečke i Pulske biskupije pozdravni govor uputila je prof. dr. sc. Sandra Krtalić. Prenosimo ga u cijelosti.

Cijenjeni Oče biskupe, u ime vjernika laika Porečke i Pulske biskupije izražavam Vam srdačnu dobrodošlicu!

Željno smo očekivali početak Vaše pastirske službe te se radujemo i više nego što riječima možemo izreći, što je naša biskupija dobila pastira za kojeg je zdušno molila. Kada je zadnjeg dana mjeseca siječnja 2023. godine obznanjeno Vaše imenovanje, vjernici su s velikom radošću dočekali tu vijest. Saznali smo iz Vašeg životopisa, da ste rođeni u Pješivcu u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, te da ste nakon školovanja, slijedeći Kristov primjer, krenuli djelovanjem širiti Evanđelje u raznim krajevima i zemljama, i da je Vaše dosadašnje životno iskustvo bogato kako u župnom pastoralu, tako i u misijskom poslanju. Shvatili smo da je Crkva u Istri dobila vrijednog i iskusnog pastoralnog radnika i misionara, dobrog i mudrog učitelja, te razboritog pastira koji će koračati ovim krajem čineći dobra djela, čime nastavljate požrtvovno djelovanje Crkve u Istri koje je od prvih stoljeća kršćanstva, pa sve do danas osvjedočeno mučenicima, blaženicima, brojnim zauzetim biskupima i svećenicima, koji su u svjetlu brojnih iskušenja, svojim životom i pastoralnim djelovanjem gradili istarsku crkvu i utkali u nju neizbrisivi trag. Osobito se radujemo što se Vaše uvođenje u službu događa u ozračju blagdana sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice, Isusovog poočima, zaštitnika Crkve i hrvatskog naroda, te su naša nadanja i povjerenje u Vas velika, jer želimo da upravo poput sv. Josipa budete čestit i krjepostan pastir, koji će prožet složnom i dobrostivom ljubavlju, postojanom vjerom, hrabrošću i strpljivošću biti blizak u obrani dostojanstva naših obitelji, mladih i djece, osamljenih i odbačenih, bolesnih i nemoćnih, te ćete djelovati na dobrobit povjerenog Vam istarskog Božjeg stada.

Prilikom Vašeg imenovanja izrekli ste da “s krajnjeg juga Jadrana dolazite na krajnji sjever, pri čemu te divne hrvatske krajeve povezuje more, koje nas zbližava te otvara putove i nova odredišta“. To more, taj Božji dar, sada Vas je čvrsto povezalo s vjernicima Krasne zemlje Istre mile, jer ste došli istarskoj braći i sestrama koji Vas otvorena i radosna srca primaju.   Dragi oče biskupe Ivane, hvala Vam što ste prihvatili povjerenu Vam, odgovornu i zahtjevnu službu pastira i učitelja. Vaš je dolazak za porečkog i pulskog biskupa u ovom trenutku novi i svijetli znak nade, te ohrabrenje svima nama da na brojne izazove današnjeg vremena obilježenog raznim nesigurnostima, strahovima, sumnjama, poteškoćama i slabostima odgovorimo življenjem svevremenskog nauka Kristova Evanđelja. Želimo Vam da na putu svog poslanja nastavite djelovati poput biskupa Dražena, blago, suosjećajno, ponizno, odvažno i ustrajno u evanđeoskom svjetlu milosrdne i djelatne ljubavi, zagovarajući zajedništvo i uzajamno poštovanje među ljudima.

Stoga, povjeravamo se Vašoj pastirskoj brizi te Vam nudimo našu pomoć i suradnju u Vašem biskupskom služenju i poslanju među nama. Molit ćemo se Gospodinu za Vas, da uz Božju pomoć, u snazi i radosti, baš poput Salomona razumnim i mudrim, te pronicavim srcem vodite ovu našu biskupiju dugi niz godina. U Vašoj novoj misiji neka Vas prati i zagovor sv. Mavra, sv. Germana, sv. Tome apostola, naših blaženika bl. Miroslava Bulešića i bl. Francesca Bonifacia, te svih duhovnih velikana ovog kraja kao i svih svetih hrvatskog naroda.

Preuzvišeni oče Biskupe, dobro došli!

Najave