Petak, 19 srpnja, 2024
Izdvojenomons. Štironja

Završni zahvalni govor mons. Ivana Štironje

Završni zahvalni govor mons. Ivana Štironje na svečanosti uvođenja u službu, 18. 3. 2023.

Ja ne znam kako ste visoko postavili ove ljestvice, teško će biti bez vaših molitava. A ja molim samo Boga jedno: da ovo ne budu prazne riječi, nego da to bude ozračje u kojem ćemo činiti ona djela o kojima slušasmo i pričasmo danas. Završavajući ovo sveto misno slavlje ponajprije zahvaljujem Trojedinom Bogu na svim darovima, napose na daru lijepoga vremena. Ovih dana smo, barem ja osobno, nizali litanije, molili svece da nas zagovaraju kod Boga da nas obdari lijepim vremenom. Hvala Bogu i hvala svim svecima koje neću sada nizati jer bi dugo trajalo. No isto tako ne bih želio nikoga izostaviti u riječima zahvale i zato kažem „Hvala svima za sve!“. No želio bih ipak neke spomenuti i posebno im zahvaliti, a to je ponajprije naš apostolski nuncij, Eccellenza La ringrazio per la Vostra presenza. Vostra Eccellenza porga al Santo Padre la mia stima e i miei saluti, i miei ringraziamenti per la fiducia che mi ha dimostrato nominandomi vescovo di Parenzo e Pola.

U ime biskupija Poreča i Pule najiskrenije zahvaljujem mome predšasniku, mons. Draženu Kutleši, predsjedniku HBK i nadbiskupu koadjutoru zagrebačkom za vjerno, mudro i očinsko služenje Crkvi u Istri tijekom dvanaestak godina. U njegovoj osobi želio bih spomenuti i zahvaliti i biskupu Ivanu za pomoć koju je darovao od srca ovoj biskupiji u vrijeme vođenja biskupije nadbiskupa Dražena. Nadam se da će tako i nastaviti, da će i meni pomoći i biti na raspolaganju tamo gdje bude mogao. Neću ga puno opteretiti, ali bit će mi drago da nastavi tamo gdje je stao.

Hvala svim ostalim nadbiskupima i biskupima, članovima HBK, članovima BK BiH na čelu s predsjednikom, nadbiskupom Tomom Vukšićem, članovima Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda, na čelu s nadbiskupom Lászlóm Németom, kao i članovima slovenske BK. Od srca hvala svima: predstavnicima državnih, županijskih gradskih i svih ostalih razina civilne i izvršne vlasti, predstavnicima društvenih, kulturnih, političkih privatnih djelatnosti, među kojima neke ipak želim ovdje spomenuti.

Ponajprije zahvala izaslanici predsjednika Republike Hrvatske gospođi Jadranki Žarković, savjetnici predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje, izaslaniku Hrvatskoga sabora g. Antonu Klimanu, izaslaniku predsjednika Vlade ministru g. Gordanu Grlić Radmanu, ministru vanjskih i europskih poslova RH kao i g. Ivanu Malenici, ministru pravosuđa koji je isto tako ovdje s nama. Zahvala ide također istarskom županu g. Borisu Miletiću, gradonačelniku Poreča g. Lorisu Peršuriću, gradonačelniku Pule g. Filipu Zoričiću, kao i ostalim gradonačelnicima, načelnicima, časnim predstavnicima i djelatnicima u raznim uredima na raznim razinama, osobito naše Istarske Županije.

Iskreno zahvaljujem svim svećenicima, redovnicima i redovnicama iz biskupija Poreča i Pule, kao i iz ostalih biskupija širom Lijepe Naše te susjednih Slovenije, BiH, Crne Gore i šire.

Znam da je ovdje poprilično velika skupina iz Studenaca, odakle sam pošao u Kotor, njih posebno pozdravljam i zahvaljujem što su došli u tako velikom broju danas ovdje.

Isto tako pozdravljam i zahvaljujem skupini mojih dragih vjernika iz Kotorske biskupije, iz naše Boke, koji su ovdje isto tako došli, hvala Vam dragi prijatelji, ostanimo povezani. Rekao sam na misi zahvalnici da ću vas pratiti svojim molitvama, i da ćete biti u mom srcu i to iskreno želim i budite sigurni da to neću izdati.

Hvala hodočasnicima i vjernicima župa širom Porečke i Pulske biskupije. Hvala svima na prisutnosti, na čestitkama, i molitvama, da Bog snagom svoga Duha vodi našu suradnju i djelovanje na svim razinama Crkve u Istri i Crkve u Hrvata.

Ovdje je danas jedna skupina hodočasnika iz Zagreba, iskreno ih sve pozdravljam i zahvaljujem što su danas bili s nama.

Posebna zahvala dakako onima koji su organizirali ovo današnje misno slavlje, djelatnicima Ordinarijata, ceremonijarima, bogoslovima, ministrantima koji su posluživali, pjevačima, sviračima, dirigentima, ne znam kakvih sve ovdje ima, i tko je sve sudjelovao, zaista hvala Vam, neka Vam Bog uzvrati stostruko, mogu samo reći da ste  – ‘lìjepo kantàli!’

Iskreno zahvaljujem na pozdravima i dobrodošlici ponajprije nadbiskupu metropoliti mons. Mati Uziniću, kancelaru Porečke i Pulske biskupije mons. Sergiju Jeleniću, te gđi Sandri Krtalić. Hvala vam od srca za svaku riječ, molite zajedno sa mnom i cijelom Crkvom porečkom i pulskom da, kako rekoh na početku, ostvarimo ove visoke domete koje ste postavili.

Na kraju želim zahvaliti mojoj braći i sestrama, mojoj obitelji, osobito vama draga mladeži, moji nećaci, nećakinje, nosim vas u srcu, molite za mene, ja ću za vas.

Hvala vam svima na podršci, i vama na osobit način, draga moja obitelji, želim da slijedite primjere naših pokojnih roditelja, oca Stojana i majke Anice, koji su nas uvijek hrabrili, vodili, za nas molili i primjerom pokazivali da budemo zdravi i nacionalno i vjerski. Odgajajte svoju unučad i praunučad upravo onako kako su nas oni učili, i budite sigurni da ćete biti na pravom, zdravom i dobrom putu.

Braćo i sestre na kraju hvala svima, na osobit način dragim svećenicima Porečke i Pulske biskupije, mojim prvim suradnicima s kojima ćemo dakako dijeliti, dobro, nadam se, ponajviše, ako bude nešto što će trebati ispravljati, dakako da ćemo to morati uvijek u ljubavi korigirati, na putu onome kakao nas to Crkva poziva i kako nas Isus uči.

Samo ću reći kratko, u propovijedi sam otprilike rekao što bi želio i što bih molio da se ostvari, a ovdje ću samo reći na kraju pred svima, slobodno, radosno – nastojat ću i obećanjem biti pastir, otac, brat i prijatelj. Nadam se da ću zauzvrat dobiti to isto od svoje braće i sestara. Neka vas sve Dobri Bog blagoslovi! Ustanimo i zahvalimo, pjevajući, dajmo hvalu Bogu.

Najave