Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Biskupovo pismo na početku nove školske godine 2010/11.

 Draga djeco i mladi, poštovani roditelji i vjeroučitelji!

 Koliko samo početaka ima u našem životu! Rođenje, školovanje, izbor zvanja, zaposlenje, ulaženje u brak, svećeništvo, redovništvo… I svake godine mjesec rujan obilježen je za sve mlade i njihove roditelje, učitelje i odgojitelje – uvijek novim početkom, početkom nove školske godine.

Znamo da će i ova nova školska godina biti nov izazov i napor, ali vjerujemo da ne će nedostajati ni trenutci zajedništva i radosti, dobrih rezultata i uspjeha.

Draga djeco i mladi, uz početak nove školske godine želim vas potaknuti da upišete katolički vjeronauk u školi i uključite se u župnu katehezu u vašoj župi. Druženje sa stranicama Svetog pisma bit će, svaki put, novi susret s onim koji je Učitelj i Prijatelj mladih, koji nam otvara novi pogled na naš život, na naša pitanja i probleme; na Boga, ljude i svijet. Vjeronauk i župna kateheza, svaki na svoj način, pomoći će vam usvajati Isusove stavove. Apostol Pavao piše: «Imajte u sebi iste osjećaje (i misli) kao i Krist Isus.» (Fil 2,5) Imati iste misli i osjećaje… Upravo tako, svi mi vjernici, mlađi i stariji, pozvani smo rasti u vjeri i doseći prag osobne vjere!

Lijepo piše Papa Benedikt XVI.: «Ne postoji ništa ljepše nego biti dotaknut, zateče evanđeljem. Ne postoji ništa ljepše nego poznavati njega i priopćavati drugima prijateljstvo s njime.» (Homilija, 24.4.2005.)

Dragi vjeroučitelji, vama je nadasve upućena ona druga riječ: «Nova vremena traže i prikladne metode evangelizacije (…) Potrebno je iskoristiti te mogućnosti i dati dokaz kreativnosti, u punom skladu s biskupima i svim članovima prezbiterija.» (Ivan Pavao II., Zagreb, 10.9.1994.) Učinimo sve da vjerske istine ne budu samo predmet naviještanja polaznicima vjeronauka i kateheze, nego da one postanu i njihova vlastita životna istina, životni stav i opredjeljenje. Budimo ne samo učitelji nego i svjedoci onih stvarnosti koje naviještamo.

Draga djeco i roditelji, zahvaljujemo vam na povjerenju koje pokazujete svojim izborom vjeronauka u školi, pohađajući redovno župnu katehezu i sudjelujući u nedjeljnoj liturgiji Crkve. Na taj način najbolje svjedočite svoju želju za rastom u vjeri te da podržavate nastojanja svećenika i vjeroučitelja u ostvarivanju katehetske zadaće povjerene Crkvi.

Neka nam Majka Marija svojim primjerom i zagovorom pomogne slušati i usvajati – pameću, srcem i životom – riječi Isusove koje su «put, istina i život» za sve ljude.

U Poreču, 1. rujna 2010.

+ Ivan, biskup

Najave