Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Don Valentin Cukarić dobio svoju ulicu

U nedjelju, u 15. srpnja, u Fažani nedaleko Pule, održan je prigodni program povodom blagdana suzaštitnice ove župe, Gospe Karmelske. Slavlje je započelo večernjom svetom misom u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana koju je predvodio vlč. Joško Listeš i suslavlju župnika domaćina, vlč. Milana Mužine.

Uslijedio je jedan veoma vrijedan simboličan spomen čin – ulica u kojoj se nalazi drevna crkvica Gospe Karmelske posvećena je pok. don Valentinu Cukariću, svećeniku Porečko-pulske biskupije koji je više desetljeća bio župnikom župa Fažane i obližnjeg Štinjana. On je tu službu obnašao gorljivim predanjem u ovim župama za vrijeme komunističkog režima, kada je tu, zbog specifičnog položaja – neposredne blizine Brijunskog otočja, bilo izuzetno otežano pastoralno i vjersko djelovanje. Novopostavljenu ploču blagoslovio je župnik domaćin.

Savršenim tematskim skladom uslijedio je jedan lijepi umjetnički događaj – otvorenje zajedničke izložbe pod nazivom „Karmelski „signum fidei““ – kojom su predstavljena likovna ostvarenja dvaju afirmiranih autora. Raspela rađena u različitim tehnikama djelo su akademske kiparice Sandre Nejašmić koja je ovim pokazala tek mali dio svog izuzetno bogatog opusa umjetničkog stvaralaštva sakralne tematike. Prema riječima prof. Ivane Martinčić, koja je ovom prigodom izrekla stručni kritički osvrt, Sandra Nejašmić svojim raspelima izduženih linija i blještavog kolorita naglasila je dramatičnost trenutka čiji značaj prenosi taj vječni univerzalni simbol-križ. Radovi drugog autora koji je svojim umjetničkim platnima upotpunio ovu izložbu, slikara Vinka Šajine, donose kontrast koji rezultira skladom sveukupne ekspesije ove izložbene postave. Dramatičnost razapinjanja koja izvire iz tehnike i forme izloženih raspela nalazi svojevrsno komplementarno smirenje u dominantnim žuto-plavim tonovima koji prevladavaju na njegovim umjetničkim platnima. To simbolizira smirenje, prema riječima profesorice Martnčić, koje svaki čovjek, upravo poput samog Isusa Krista, nalazi prelaskom u Vječnost. Ova je izložba realizirana u suradnji sa fažanskim ogrankom Matice Hrvatske u ime koje se je nazočnima obratila gđa Željka Nuić, a događaju su nazočili i predsjednik pulskog ogranka MH g. Josip Škifić, te generalni tajnik MH g. Zorislav Lukić. Prigodnim riječima okupljenima se obratio i župnik domaćin, vlč. Mužina koji je otvorio izložbu te je potom sve nazočne pozvao na domjenak u župnu dvoranu. Svojim zvonkim glasovima ovu su svečanost uljepšale mlade članice zbora Kerubini iz Raše pod vodstvom don Vinka Puljića.

Veliki broj posjetitielja koji su se okupili ovom prigodom najbolji su pokazatelj važnosti i vrijednosti ovog događaja koji svojom naravi objedinjuje neupitni značaj vjerske i umjetničke dimenzije likovnog stvaralaštva. A nazočnost i interes za ovu izložbu brojnih inozemnnih turista kojima je Fažana, zbog svog uspješnog turističkog razvoja omiljena destinacija, činjenica je koja podupire optimistična nadanja u mogućnost jednog sustavnog razvoja predstavljanja i turističke promocije sakralne umjetnosti u realizaciji naših autora, pozornošću kojom njihova djela to i zaslužuju.

G. Krizman

Najave