Subota, 25 svibnja, 2024
Katehetski ured

Stručno vijeće vjeroučitelja

U subotu, 7. prosinca 2013. u Žminju je održan sastanak Stručnog vijeća vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola Županije Istarske. Okupilo se sedamdesetak vjeroučitelja. Predavanje o duhovnosti vjeroučitelja održala je dr. sc s. Amabilis Jurić, pedagoginja i katehetičarka s KBF-a Sveučilišta u Zagrebu, članica družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja.

U predavanju pod naslovom „Duhovnost, integrativna dimenzija vjeroučiteljeva poziva i djelovanja u školi i župnoj zajednici“, s. Amabilis je naglasila važnost poznavanja složene povijesno-kulturne i društvene situacije za cjelovitije razumijevanje bitnih karakteristika duhovnosti vjeroučitelja, koji se, kao učitelj vjere, ne može oglušiti na poziv posredovanja između predaje vjere, životnih iskustava učenika i očekivanja u Crkvi i u društvu; te je osim toga suočen s trajnim izazovom da postane žrtva te složene životne situacije u kojoj živi i djeluje.

No, ipak treba naglasiti, da trenutak u kojem živi i djeluje hrvatska Crkva, nastavila je, citirajući prof. Balobana „jest naš povijesni ‘kairos’ u kojem je vjeroučitelj pozvan kako na razini župne zajednice tako i na razini škole biti, i to čitavom svojom osobom, a ne samo riječima, autentični znak i simbol naviještenoga te simbol Crkve i kršćanstva u svoj njihovoj autentičnosti”. Kao bitne karakteristike duhovnosti vjeroučitelja s. Amabilis je istaknula kako je važno da ta duhovnost bude: integrirana u cjelokupnu osobnost, integrirana u crkvenost, uronjena u Božjoj riječi, integrirana u opredijeljenost za siromahe te u vjerodostojnom svjedočenju vjere. Svaki od tih aspekata duhovnosti vjeroučitelja objašnjen je prigodnim detaljnijim deskripcijama poželjnog i preporučenog djelovanja vjeroučitelja u obrazovnom, župnom, općecrkvenom te privatnom miljeu.

U nastavku je prof. Ante Tešija, umirovljeni prosvjetni inspektor, govorio o ocjenjivanju u školama te dao komparativni osvrt „Vrednovanje i ocjenjivanje-smjernice“ u svjetlu izmjena Pravilnika vrednovanja u hrvatskom obrazovnom sustavu.

Misno slavlje za sudionike susreta predvodio je vlč. Darko Zgrablić, župnik u Svetvinčentu. Posljednji dio susreta bio je posvećen aktualnostima iz Katehetskog ureda.

Najave