Subota, 25 svibnja, 2024
Novosti

Božićno primanje u biskupskom ordinarijatu

U biskupskom ordinarijatu u Poreču,  u subotu, 20. prosinca 2014., održano je, na poziv porečkog i pulskog biskupa mons. Dražena Kutleše, božićno primanje za svećenike, redovnike i redovnice Porečke i Pulske biskupije i za predstavnike civilnih struktura u Istarskoj županiji.

Nakon uvodnog pozdrava, generalni vikar biskupije, mons. Vilim Grbac zaželio je, u ime svih svećenika, redovnika i redovnica, cijelog prezbiterija Porečke i Pulske biskupije, sretan i blagoslovljen Božić  Ordinariju te svim predstavnicima civilnih vlasti. Božić i božićni blagdani su  prigoda kada sve ono najljepše i najbolje što ima u nama nastojimo podijeliti s drugima, rekao je mons. Grbac.
Zatim se okupljenima kratko obratio načelnik Policijske uprave istarske g. Dragutin Cestar koji je uz čestitanje izvijestio sve nazočne dazbog prisutnosti većeg broja gostiju na istarskome području, policija planira i poduzima sve mjere da blagdanski period protekne zaista u blagdanskom raspoloženju, te u ozračju mira i sigurnosti. Načelnik je pozvao svećenike i predstavnike lokalne uprave da kroz svoj rad u javnosti promiču suzdržavanje od zlouporabe pirotehnike i oružja kako bi se izbjeglo ranjavanje građana i oštećivanje imovine.
Istarski župan Valter Flego je nakon pozdrava okupljenima izrazio zahvalu Biskupu na pozivu i organiziranju božićnog druženja. Mi, govorim u ime općinskih načelnika, načelnica i gradonačelnika Istarske županije,  napomenuo je župan Flego, u božićnim čestitanjima vrlo često koristimo izraze vjere i nade, jer vjerujemo da smo dobro radili, jer vjerujemo da će biti svima nama još i bolje. To su riječi kojima nas je Gospodin učio, riječi koje smo čitali u Svetoj knjizi,  i to su riječi koje nam trebaju nadasve sada u ovim izazovnim i teškim vremenima, da vjerujemo jedni drugima i da vjerujemo da će dobro uvijek pobijediti, rekao je župan. No, trebamo krenuti od nas samih, od našega rada, od našeg iskrenog odnosa jednih prema drugima i prema Bogu i siguran sam da će tada vjera i nada rezultirati dobrim i da će nam onda svima zaista biti bolje, zaključio je župan Flego, zaželivši svima miran i blagoslovljen Božić te sretnu i uspješnu Novu godinu.
Mons. Kutleša je uputio pozdrav biskupu u miru Ivanu Milovanu, županu, gradonačelnicima, načelnicima, rektoru pulskog Sveučilišta g. Alfiju Barbieriju, svećenicima, redovnicima, redovnicama te svim okupljenima. Posebna mi je čast što ste došli, da možemo jedni drugima osobno čestitati, jer čestitanje preko pisama nije toliko osobno kao kad čovjek čovjeku stisne ruku, rekao je biskup. Mi jedni drugima čestitamo Božić, maloga Boga, no što mi u biti time slavimo, zapitao se biskup? Slavimo što se On utjelovio da nas spasi, da nas spasi od samih sebe, da nas izbavi i da nam da jednu veću dimenziju, spasiteljsku dimenziju. On dolazi da nas spasi,  a sve sam čini, od nas traži samo našu slobodnu volju, želimo li s Njime surađivati. Onom istom vjerom kojom živimo i djelujemo u materijalnom svijetu, i koja je temeljna poveznica u svakoj obitelji, pozvani smo usmjeriti se na onu drugu dimenziju, na Božić, na Isusa koji je došao u liku malenoga djeteta, upravo da i djeca i odrasli, i intelektualci i neuki mogu shvatiti tu tajnu. U tome duhu Biskup je poželio svima sretan Božić i što uspješniju Novu godinu.  

Najave