Utorak, 25 lipnja, 2024
GlazbaNovosti

Dajla: Smotra zborova

U subotu, 15. studenog u Dajli, u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja, susrelo se je 8 zborova Umaško -oprtaljskog dekanata. Na početku su svi pjevači zajedno otpjevali večernju, a pročitana su i prigodna čitanja. I uvodnu molitvu i program nastupa vodio je preč. Rudi Koraca, član dijecezanskog Vijeća za liturgiju i crkvenu glazbu. Prigodnu riječ dobrodošlice okupljenim pjevačima uputio je župnik domaćin vlč. Luka Pranjić.

Program je započeo zajedničkim pjevanjem svih dvjestotinjak pjevača „Himne sv. Ceciliji“, a zatim je prvi nastupio zbor domaćin pod vodstvom zborovođe Ivane Gortan Carlin, koji je otvorio pojedinačne nastupe dvojezičnom izvedbom pjesme „Isuse smili se“. Dvadeset pjevača zbora iz Savudrije predstavilo se, pod vodstvom zborovođe Rite Travaš sa pjesmama „Ai piedi di Gesu’“ i „Marijo, o Marijo“. Treći je nastupio zbor iz Lovrečice također sa dvojezičnom programom, pod vodstvom Dajane Miloš izveli su „Madonna nera“, i tradicionalnu pjesmu „Hajdemo zajedno“. Združeni zbor pjevača iz Brtonigle i Nove vasi, uz pratnju zborovođe Dorijana Labinjan otpjevali su „Re di gloria“ i „On dolazi da spasi nas“. Združeni zbor iz mjesta Kršete, Materada i Petrovija otpjevali su „Tvoj crveni plašt“ uz mali prigodni scenski efekt, a zatim talijansku „Te al centro del mio cuore“. Mladi iz tih župa nastupili su i sami sa pjesmom „Evo me“. Župni zbor iz Momjana otpjevao je pjesme „Madonna del mare“ i „U  onaj dan“. Župni zbor  iz Novigrada, pod vodstvom zborovođe Darija Bassanese otpjevao je „Ja znam za jedan dalek put“ i „Nome dolcissimo“. Posljednji je nastupio umaški zbor, kojeg vodi župnik, preč. Koraca. Predstavili su se sa Rheinbergerovom „Veličajte Gospodina“, a zatim su za kraj zabljesnuli veličanstvenom izvedbom Papinske himne (Rossati, Sokol), uz orguljsku pratnju Mirka Otočana i Danijela Bele.
Smotra je završena zajedničkom izvedbom pjesme „Isuse Kralju“. Preč. Koraca je na kraju voditeljima zborova podijelio brošuru sa pojednostavljenim notnim zapisom Himne bl. Miroslavu Bulešiću, kako bi, i kroz pjesmu, štovanje njegovog lika što bolje zaživjelo među vjerničkim pukom.

Najave