Petak, 19 srpnja, 2024
Caritas

Susret članova župnih Caritasa

U nedjelju, 16. studenog, u Pazinskom Kolegiju održan je susret članova župnih Caritasa Porečke i Pulske biskupije. Prigodno predavanje održao je ravnatelj Caritasa Đakovačko – osječke nadbiskupije vlč. Ivica Rebić. On je predstavio ustroj Caritasa svoje nadbiskupije, izložio mnogobrojne tekuće projekte na razini nadbiskupijskog i dekanatskih Caritasa, sa posebnim osvrtom na djelovanje tijekom katastrofalne poplave koja je zahvatila pojedine dekanate, te naglasio kako je nakon poplave Porečka i Pulska biskupija prva poslala pomoć.

U uvodnom obraćanju, ravnatelj Caritasa Porečke i Pulske biskupije vlč. Željko Zec je ukratko podsjetio na sudjelovanje Porečke i Pulske biskupije u sakupljanju pomoći za poplavljena područja. Caritas je prvo donirao 30 tisuća kuna za Sisačku biskupiju, zatim po 60 tisuća za Požegu i Đakovo. Biskupija je odmah nakon poplave  izdvojila 100 tisuća kuna za pomoć populaciji pogođenoj poplavama, a kasniji iznosi poslani za pomoć bili su još mnogo veći. U više navrata poslani su i  tegljači s hranom i drugim potrepštinama. Pošiljke je, zbog dobrog poznavanja terena, pratio vlč. Stjepan Bošnjak, koji je ovom prigodom ukratko iznio dojmove i iskustva sa tih putovanja, te zahvalio članovima Caritasa na sakupljanju pomoći. Vlč. Bošnjak je napose pohvalio spremnost i organiziranost djelatnika i volontera Caritasa Đakovačko – osječke nadbiskupije kod primanja, organizacije i evidentiranja primljene pomoći. Vlč. Zec je iznio informacije o pojedinim tekućim projektima  Caritasa Porečke i Pulske biskupije te najavio održavanje ovogodišnjeg Caritasovog koncerta u sportskoj dvorani Pazinskog kolegija u subotu 20. prosinca 2014.
Vlč. Rebić je predstavio ustroj Caritasa svoje nadbiskupije, izložio mnogobrojne tekuće projekte na razini nadbiskupijskog i dekanatskih Caritasa, sa posebnim osvrtom na djelovanje tijekom katastrofalne poplave koja je zahvatila pojedine dekanate, te naglasio kako je nakon poplave Porečka i Pulska biskupija prva poslala pomoć. Predavač je okupljene upoznao sa strukturom Caritasa svoje nadbiskupije, koji obuhvaća 6 regionalnih, 11 dekanatskih te 92 župna Caritasa. Godišnji proračun je od 7 do 9 milijuna kuna, što uprihode vlastitim projektima te donacijama od ustanova, institucija i gospodarskih subjekata. Sveukupno zaposlenih u Caritasu imaju 25, koji rade na koordinacijama te u domovima i javnim kuhinjama u vlasništvu Caritasa. Osim djelatnika, kontinuirano je, prema mogućnostima, aktivno i oko 350 volontera, od čega su 32% umirovljenici, 22% domaćice i 46% ostali. Caritas stalno ili povremeno, na različite načine,  pomaže sveukupno oko 35 tisuća obitelji, odnosno 120 tisuća osoba.   Među trenutno aktualnim projektima CAĐON-a(Caritasa Đakovačko – osječke nadbiskupije), vlč. Rebić je istaknuo: „Ljubav uvijek nađe put“-stalni projekt za pomoć stradalima u poplavama, Zakladu „Nikola Dogan“ za pomoć učenicima i studentima, Tjedan solidarnosti i zajedništva s ljudima i Crkvom u BiH, Jedan novčić – zalog za našu budućnost, I mi smo tu, Dječja košarica, Savjetovalište za trudnice i roditelje novorođene djece, Kompetentni roditelji – kompetentna djeca, Izvršavanje rada za opće dobro na slobodi osuđenika, Prihvaćanje materijalne pomoći iz inozemstva, Resocijalizacija beskućnika, Za topli obrok više, Blaženije je davati nego primati, Veliko srce za male ljude, Centar za dijete u Osijeku, Centar za mlade u Belom Manastiru, Centar za prihvat beskućnika u Osijeku, Ljetovanje u Martinšćici na Cresu, Pučka kuhinja u Osijeku, Slavonskom Brodu te uskoro u Vinkovcima i Vukovaru, Projekti s Romima, Izvršavanje posebne obveze za maloljetničke prestupnike, Projekt 3C, i druge. Osim na realizaciji projekata kontinuirano se ulaže u edukaciju djelatnika te se organiziraju duhovne obnove za djelatnike i volontere Caritasa na svim razinama. Kao dio projekata je i stalna suradnja s nacionalnim Caritasom, nevladinim organizacijama, institucijama na lokalnom i državnom nivou, te sa Nadbiskupijskim tiskovnim uredom.
Izlaganje je pobudilo veliki interes nazočnih pa su uslijedila mnogobrojna pitanja najviše o načinu provedbe spomenutih akcija. Uslijedile su radionice po grupama u kojima je bilo riječi o poteškoćama na terenu te rasprava o prijedlozima za što bolju efikasnost na terenu, te o perspektivama angažiranja većeg broja ljudi u župne Caritase. Susret je zaključen zajedničkom večerom svih sudionika skupa.

Vlč. Ivica Rebić

Najave