Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

„Budite blagi pronositelji Radosne vijesti“

U srijedu, 14. listopada, održana je inauguracija nove akademske godine u pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“. Inauguralno predavanje održao je vlč. dr. sc. Ivica Raguž, profesor na đakovačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu, a misno slavlje predvodio je mons. dr. sc. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski.

Svečanosti su nazočili pulski gradonačelnik Boris Miletić te rektor pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile  Alfio Barbieri.  Gradonačelnik Miletić je istaknuo kako se je Pula opredijelila za razvoj Sveučilišta  te spomenuo nedavno otvorenje novog studentskog doma i restorana. Izrazio je zadovoljstvo što Pula uz ostale visokoškolske ustanove ima i Visoku teološku školu i sjemenište.

Rektor Barbieri se u svom obraćanju prisjetio devedesetih godina kada je mons. Antun Bogetić otvorio to sjemenište, ponukan nedostatkom klera. Rektor je još napomenuo i nove vjetrove koje je to sjemenište donijelo na ove prostore, te spomenuo mogućnost uvođenja te Visoke teološke škole u sklop Sveučilišta. Nakon obraćanja uvaženih gostiju rektor De Angelis je kratko predstavio sjemenište, naglasivši kako je do sada na toj Visokoj teološkoj školi diplomiralo oko 70  bogoslova. Među njima su već petorica doktori teologije ili filozofije, osmero ih je steklo titulu magistra a nekolicina ih se nalazi na poslijediplomskom studiju. Razlog postojanja neokatekumenskih sjemeništa rektor je pojasnio pročitavši članak 2. Statuta sjemeništa, odobrenog od Svete stolice: „U svrhu nove evangelizacije odgojni proces uključuje izravno i osobno sudjelovanje na Neokatekumenskom putu, koji će biti privilegirano pastoralno sredstvo da bi udaljeni ponovno otkrili dar krštenja, a ateisti bili privedeni k vjeri i njezinom svjedočenju“. Rektor je istaknuo dva razloga zašto je važna kršćanska inicijacija koju Neokatekumenski put uvodi u biskupije i u župe. Prvi je razlog sam odgojni proces bogoslova jer u mjeri u kojoj u nama raste krsna milost, slabi i umanjuje se snaga grijeha, a u isto vrijeme u osobi, bogoslovu ili svećeniku, raste sposobnost vršenja Božje volje, u celibatu, darivanju i poslušnosti,  rekao je rektor. Kao drugi razlog naveo je „da Neokatekumenski put, tj. kršćanska inicijacija danas postaje temeljno pastoralno sredstvo i odgovor na krizu u kojoj se mnoge župe nalaze. Naime u Europi se nalazimo pred sekularizacijom i krizom vjere koju vidimo u mnogim našim gradovima, pa tako i u Puli, u našoj biskupiji“, istaknuo je rektor De Angelis.

Svečanosti inauguracije su uz djelatnike pulske Visoke teološke škole sudjelovali i bogoslovi iz tršćanskog Sjemeništa Redemptoris Mater sa svojim formatorima.

Nakon uvodnog obraćanja rektora sjemeništa preč. Piergiorgia De Angelisa, svečano je otpjevan himan Veni Creator, te je uručena diploma vlč. Marcinu Madeju.  Gosta predavača predstavio je vicerektor preč Nikola Mladineo. Inauguralno predavanje dr. Raguž, održao je na temu teološke misli mons. François de Salignac de La Mothe-Fénelona, nadbiskupa biskupije Cambrai, povodom 300. obljetnice njegove smrti. On je detaljno razložio Fenelonovu misao o čistoj ljubavi prema Bogu, prvo je povijesno kontekstualizirajući u doba baroka, koji je u svemu pa tako i u teološko filozofskom promišljanju bio obilježen sviješću o vlastitoj ograničenosti i sviješću o uzvišenosti. Tumačeći pojam čiste ljubavi koja podrazumijeva stavljanje Boga u centar svoga života, ali i izrazitu jednostavnost, samoprijegor i disciplinu predavač je uz ostalo izrekao i svojevrsni opis uzornog bogoslova koji bi trebao biti ‘čvrstog i stabilnog ponašanja, jednostavan ustrajan i krepak, vođen ne sobom nego objavom, te poput vode koja zrcali stablo, ne oslikava sebe nego Boga’, citirao je predavač nadbiskupa Fenelona.

Predavanje možete poslušati ovdje: https://youtu.be/H9iqBIJ6vlQ

Uslijedila je sveta misa u kapeli sjemeništa koju je biskup Kutleša predvodio u suslavlju sa tridesetak svećenika. Biskup je u prigodnoj homiliji dao vrijedne savjete bogoslovima za što uspješnije oblikovanje svoga svećeničkog puta. Potrebno je prije svega, rekao je biskup, revnovati, dati ono najbolje od sebe kako bi pomogli drugim, jer tu smo, podsjetio je ne radi sebe, nego radi bližnjega. Biskup je zatim podsjetio na pojam patnje, raščlanivši pritom dvije vrste: onu koja dolazi prirodno tijekom života poput bolesti, i patnju na koju napose svećenici mogu naići kada nastoje ostati, unatoč mentalitetu vremena, stupovi i moralne vertikale koji će kao takvi uvijek reći što je dobro, a što nije.  Nadalje, biskup je podsjetio bogoslove da se nikada ne treba vezivati na ništa svjetovno i ovozemaljsko jer će se tako kada tad razočarati, potrebno je vezati se samo na Krista i tada se nikada neće razočarati. I na kraju biskup je kao najvažnije poručio bogoslovima, budućim svećenicima, kako je najvažnije ‘znati opravdati razlog vaše nade’, odnosno objasniti što i zašto vjeruju, te svojim životnim primjerom donositi drugima Istinu koju su spoznali, bez toga vaša teologija neće imati smisla, a spoznati te razloge moguće je samo u osobnom susretu s Kristom, zaključio je mons. Kutleša, te ih pozvao neka budu “blagi prenositelji Radosne vijesti”. 

Najave