Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Humanitarni koncert „Istra Bulešiću”

Humanitarni koncert Caritasa Porečke i Pulske biskupije za potrebe djece Istarske županije oboljele od autizma, sakupljeno 51.260,50kn

U sportskoj dvorani Pazinskog kolegija u Pazinu, u subotu 21. prosinca 2013. održan je humanitarni koncert u organizaciji Caritasa Porečke i Pulske biskupije pod nazivom „Istra Bulešiću” za potrebe djece Istarske županije oboljele od autizma. Pred oko 2000 posjetitelja nastupili su glazbenici, književnici, kulturno-umjetnička društva, zborovi, vokalne skupine i klape. Koncert je započeo himnom „Lijepa naša“ te svečanom pjesmom „Krasna zemljo, Istro mila“ u izvedbi Združenih crkvenih zborova „Umag-Trviž-Stari Pazin“.

Voditeljica gospođa Melita Gržić Pincin najavljivala je i predstavljala svakog izvođača. Na početku je vrlo srdačno pozdravila skupinu autistične djece s njihovim roditeljima i skrbnicima. Više puta je kroz program vođenja govorila i o autizmu, osobito kod djece. To je problem s kojim se susrećemo sve više. Udruga za autističnu djecu u Istarskoj županiji sa sjedištem u Puli okuplja za sada oko tridesetak djece, njihovih roditelja i skrbnika. Trude se pomoći i djeci i roditeljima i skrbnicima. Ali, potrebna im je i pomoć šire društvene zajednice – za to je organiziran i ovaj humanitarni koncert. Biskupija i Caritas Porečke i Pulske biskupije već su se ove godine uključili u nabavci nužnih pomagala za tu djecu.

Voditeljica je dva puta čitala sponzore ovog humanitarnog koncerta, a nakon pozdrava i uvodnog govora ravnatelja dijecezanskog Caritasa vlč. Željka Zeca, započeo je koncert. Nastupila je Vokalna skupina „Rožice“ iz pazinske Gimnazije i strukovne škole „Juraj Dobrila“ i Zbor Pazinskog kolegija sa pjesmom „Znak pobjede“. Mario Lipovšek –Battifiaca otpjevao je pjesme „Božić je judi“ i „Prihajan doma“, a zatim je istarski kantautor Bruno Krajcar izveo pjesmu o bl. Miroslavu Bulešiću „Svjedok vjere“ te drugom svojom skladbom svima poželio „Srićan Božić“. Klapa Motovun iskazala je svoje glazbeno umijeće pjesmom „Molitva“ te pjesmom o Istri „Terra magica“. Mlada solistica Nikolina Kuhar uz gitarsku pratnju Ivana Lucha izvela je pjesmu „Amazing Grace“. Zatim je „ovladao scenom“ onaj kome je ovaj koncert, kao i cijela ova godina u Porečkoj i Pulskoj biskupiji bila posvećena, o bl. Miroslavu Bulešiću govorio je prof.dr.sc. Josip Grbac. U nastavku glazbenog programa pjesmom „More“ predstavio se Gianluca Draguzet, a nakon toga je Ženska vokalna skupina „Jažulice“ iz Lanišća izvela božićni staroslavenski pučki napjev „Bog se rodi“. Mali izvođači narodnih plesova i pjesama iz Kulturno – umjetničkog društva „Savičenta“ iz Svetvinčenta, rodne župe bl. Bulešića, unijeli su posebnu živost na scenu tradicijskim pjesmama i plesnom izvedbom najpoznatijeg istarskog narodnog plesa „Balun“ i špic polkom „Sette passi“. Nakon folklornih plesova uslijedio je blok dijalektalne poezije: mlada Stefani Križanac izrekla je stihove pod naslovom: „Ja hodin pravo“, „Šinokoša“ i „Tebe“, a prof. Nada Galant predstavila se sa pjesmama „Legenda“, „Ki drži ključi od teh vrati“ i „Sama sobon“. Novi glazbeni dio započeo je tenor Zoran Tomaić sa pjesmom „Rusule ti nosin“. Doajen književnosti i poezije ovih prostora, a posljednjih godina i zapaženi kantautor sa svojim glazbenim nastupima, Daniel Načinović izveo je uz gitaru pjesme „Mom zavičaju“, „Va Opatije/In Abbazia“ te recitirao „Adventsku pjesmu“. Alen Vitasović otpjevao je „Sretan ti Božić Hrvatska“ i „Mrva sriće“. Posljednji solista bio je Ivan Bottezar sa pjesmom „Dvi beside“.

Glazbeni dio večeri zaključio je Združeni crkveni zbor „Umag-Trviž-Stari Pazin“ pjesmom „Himna Bulešiću“ koju je za proslavu beatifikacije napisao Daniel Načinović, a uglazbio Branko Okmaca.

Skupu se potom obratio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, zahvalivši svima koji su se uključili i u ovaj projekt „činjenja dobra“, kao i svima koji su bili uključeni u „beatifikaciju“ svećenika i mučenika Miroslava Bulešića, te svečano uručio ček u vrijednosti od 51.260,50 kn predsjednici Udruge za autističnu djecu u Istarskoj županiji gospođi Evgeniji Tranfić, za potrebe djece oboljele od autizma. I gospođa Evgenija je na kraju zahvalila gospodinu Biskupu, Porečkoj i Pulskoj biskupiji, Caritasu i svim donatorima ovog humanitarnog koncerta. Sredstva dobivena i tim koncertom koristit će se za otvaranje – kuće centra za autistične osobe, da ne bi, kad ostanu bez roditelja ili skrbnika morali otići u neke „daleke“ domove izvan ovog podneblja.

Još je jednom uzeo riječ gospodin Biskup i svima čestitao Božić, zazvavši Božji blagoslov za bolju 2014. godinu. I opet pjesma. Dvoranom su se zaorile pjesme „Zdravo Djevo“ i „Predobri Bože“.

Najave