Petak, 19 srpnja, 2024
Novosti

Otvoren novi HRT centar u Puli

U Puli je, u subotu, 18. srpnja, glavni ravnatelj HRT Goran Radman svečano otvorio novouređeni HRT centar. Nakon 55 godina Radio Pule te 44 godine televizijskog dopisništva, ‘stariji brat radio’ i ‘mlađa sestra televizija’ prvi se put nalaze u istim prostorima, spojeni u HRT centar. U ime porečkog i pulskog biskupa mons. Dražena Kutleše svečanosti je nazočio pulski dekan preč. Milan Mužina.

Svečanost otvorenja, kojoj je nazočilo dvjestotinjak uzvanika, među kojima su bile i brojne osobe iz javnoga i društvenoga života, predstavnici lokalne vlasti u Istri i Puli te članovi Ravnateljstva HRT-a, vodila je radijska voditeljica Dorina Tikvicki. Protokolarni dio prigodnom su instrumentalnom izvedbom otvorili Ludvik Slana i Bruno Krajcar, glazbeni urednici na Radio Puli. Nakon državne himne „Lijepa Naša“ te županijske himne „Krasna Zemljo“ u izvedbi pulske Klape Teranke, okupljenima su se obratili čelni ljudi HRT, te predstavnici vlasti.

Otvarajući novi centar glavni ravnatelj HRT Goran Radman je uz ostalo je naglasio da ‘Grad Pula i Istra kao regija sa svojim dinamičnim društvenim, gospodarskim i političkim životom zaslužuju bolje uvjete rada javnoga medijskog servisa kakav je Hrvatska radiotelevizija kako bi ta zajednica živjela još bolje i dinamičnije nego dosad“. „Vjerujem da se u Istri događa mnogo dobroga i pozitivnoga što zaslužuje veću medijsku pozornost od dosadašnje. Ovo spajanje radija i televizije, kao i njihov pomladak Internet, novim će generacijama omogućiti drukčiju, potpuniju medijsku sliku”, dodao je Radman. Integracija radija i televizije dio je projekta restrukturiranja Hrvatske radiotelevizije i u regionalnim centrima koji već započeo u Dubrovniku i Zadru. Objedinjavanje na jednom prostoru donosi i materijalne uštede u tehnološkim, organizacijskim i infrastrukturnim resursima te povećanu učinkovitost ljudi, zaključio je ravnatelj HRT-a Goran Radman.

Rukovoditelj HRT-ova centra u Puli je Sanjin Berc, koji je rekao kako će ovim objedinjavanjem novinari početi raditi za više medijskih platforma. „Namjera je, dakle, da nemamo samo radijske novinare za radijski program ili televizijske za televizijski, nego da svi rade i za Internet’, istaknuo je Berc.

Glavna urednica HRT – Radija Pule Tatjana Kaštelan je uz prigodnu dobrodošlicu svim okupljenima istaknula „kako je dosadašnja suradnja bila jako dobra te kako sada predstoje novi izazovi, koji su prigoda da se nastavi raditi još bolje“.

U ime pulskog gradonačelnika Borisa Miletića okupljenima se ovom prigodom obratila dogradonačelnica Elena Puh-Belci, a zatim je prigodne riječi čestitanja izrekao i istarski župan Valter Flego.

Voditeljica je potom riječ prepustila dugogodišnjem glavnom uredniku Radio Pule Budimiru Žižoviću, koji se ovom se prigodom prisjetio nekih drugi vremena kada su medijski djelatnici kreativnošću hitali daleko naprijed sanjajući tehniku koja bi to mogla realizirati, ‘sada, kad ta tehnika postoji nemojte posustati s kreativnošću’, potaknuo je Žižović mlađe kolege.

Ravnatelj Radman je crvenu vrpcu simbolično prerezao zajedno sa rukovoditeljem HRT-ova centra u Puli Sanjinom Bercom i rukovoditeljicom programa Tatjanom Kaštelan.

Nakon rezanja vrpce ravnatelj je potpisao ugovor o pokroviteljstvu za pulski sajam knjiga „Sa(n)jam knjige u Istri“ sa direktoricom sajma Magdalenom Vodopija.

Novi centar, s pedesetak zaposlenika, prostire se na više od 900 četvornih metara, a smješten je na drugom katu zgrade OTP banke, u samom centru grada, nedaleko gradske tržnice, na adresi Dalmatinova 4. Centar ima suvremeno opremljene prostore za režiju i montažu te dva radijska i veliki televizijski studio.

Od početka Devedesetih godina prošloga stoljeća, u programu Radio Pule postoji vjerska emisija Naša Zvona koju realiziraju svećenici i laici, obrađujući teme i aktualnosti iz života Crkve, s posebnim naglaskom na život Porečke i Pulske biskupije. Emisija Naša zvona se emitira svake nedjelje u 8 sati, a osim toga nedjeljom poslijepodne, u sklopu programa na talijanskom jeziku, emitira se i komentar evanđelja na talijanskom jeziku „La Parola del Signore.“

 

Najave