Utorak, 21 svibnja, 2024
Novosti

Štinjan: Proslavljen blagdan sv. Margarete

Misno slavlje prigodom proslave sv. Margarete dj. i mučenice u štinjanskoj župnoj crkvi, u nedjelju, 19. srpnja, predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan. Suslavili su župnik domaćin, generalni vikar biskupije, mons. Vilim Grbac i p. Nikica Battista iz pulskog samostana sv. Franje Asiškog koji u tu župu povremeno dolazi pomagati u pastoralu.

Mons. Milovan je u prigodnoj homiliji istaknuo kakao je sv. Margareta podnijela mučeništvo u jednom od posljednjih, najžešćih valova progona kršćana, za vladavine cara Dioklecijana, početkom 4. stoljeća, tek desetak godina prije nego je kršćanstvo, 313. godine, dobilo slobodu. Ti su zadnji valovi progona bili toliko strašni da su neki očekivali kraj svijeta, naglasio je biskup. Odlazak i slavljenje mise na grobovima mučenika prvi je oblik hodočašćenja, podsjetio je propovjednik, a prvi su kršćani to prakticirali želeći upravo da im ti mučenici svojim uzorom vjernosti Kristu do same žrtve života budu uzor i poticaj u osobnom vjerničkom rastu. Mučenici su najbolji svjedoci Isusa Krista, pa se upravo stoga običaj okupljanja na molitvu na njihovu grobu, ili jednostavno okupljanje na molitvu na njihov spomendan, održao među vjernicima sve do današnjih dana. U svome osvrtu na dnevno evanđelje biskup je naglasio važnost počinka, odmaka i odmora od svakodnevnog rada. Iako je čovjek radom suradnik Boga Stvoritelja, odmor je čovjeku potreban ne samo za fizički odmor nego i za duhovni odmak od svakodnevnih briga za materijalno, kako bi se mogao posvetiti duhovnom, obitelji, međuljudskim odnosima. Upravo je to sažeto u krilatici „Ora et labora“ na kojoj je izgrađen dvije tisuće godina star duh europske kulture. No, i odmor mora biti ljudski konstruktivan i duhovno obogaćujući, a mnogi načini kako se današnji mladi uništavaju cjelonoćnim izlascima to zasigurno nisu, upozorio je biskup. Neka nas i naše mlade zagovor sv. Margarete prati i jača u nastojanju služenja dobru i svjedočenja živeći život u vjeri, nadi i ljubavi, zaključio je biskup.

Mons. Grbac je u završnom obraćanju uputio zahvale svima koji na bilo koji način doprinose životu te župne zajednice te pozvao sve okupljene na osvježenje u dvorištu crkve, koje je omogućio Mjesni odbor Štinjan.

Najave