Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024
Novosti

Blagdan sv. Obitelji u Novigradu

U Novigradu, na zapadnoj istarskoj obali, u nedjelju 30. prosinca svečanom je biskupskom misom tradicionalno proslavljen blagdan svete Obitelji. Misno slavlje predvodio biskup porečki i pulski mons. Ivan Milovan u koncelebraciji kancelara biskupije mr. Ilije Jakovljevića te župnika domaćina vlč. Milivoja Korena. Proslava ovog blagdana sa blagoslovom djece u ovoj se župi održava već sedam godina. Bog je dao svetost toj temeljnoj instituciji ljudskog društva, naglasio je, govoreći o obitelji, biskup u svom uvodnom pozdravu. Blagdan sv. Obitelji dolazi usred Božićnog vremena, što je posve prirodno, rekao nadalje mons. Milovan u prigodnoj homiliji, jer je Isus dijete u obitelji.

Sastavni je dio ljudske naravi težnja za toplinom obiteljskog blagdanskog ozračja, pa je stoga normalno da čovjek za ovakve blagdane želi biti sa svojim najmilijima. Obitelj je temeljna zajednica društva, ili, prema riječima blagopokojnog pape Ivana Pavla II., jedno od najvećih dobara čovječanstva. Obitelj je temeljna stanica društva i Crkve, mjesto intimnog zajedništva  gdje se živi povezanost muža i žene, ali i otvorenost prema životu kako to zajedništvo ne bi bilo „egoizam u dvoje“ nego mjesto rađanja i odgajanja novih generacija. Zdrava obitelj najvažniji je temelj zdravog društva. Bog nam kao uzor obitelji daje primjer, savršen, dakako, primjer jaslica, svete Obitelji, koja je ideal, model kojem treba težiti u izgradnji vlastitih obitelji, orijentir kojeg treba slijediti u težnji za što potpunujem bivanjem „na sliku Božju“, i u obiteljskom životu, nalasio je biskup. Općeniti je stav suvremenih mladih generacija odbijanje tradicionalnih obiteljskih vrijednosti, strah od zasnivanja obiteljske zajednice, a utjecajem novih društvenih kretanja koja su uvjetovala izvrtanje sustava moralnih vrijednosti prečesto slabosti i mane bivaju prezentirane kao vrline kojima se čovjek diči i kojima teži. Slijedom toga, jedan od najugroženijih entiteta današnjice je upravo bračna zajednica. Obitelj, kao osnovna stanica društva, temelji se upravo na sakramentu braka kao savezu muža i žene koji je trajan i nerazrješiv, zapečaćen svetošću i ljubavlju koja u braku znači strpljivost, poštovanje, povjerenje, zahvaljivanje, opraštanje, milosrđe.

Brak je također i neprestano i trajno ulaganje u kvalitetnu komunikaciju među partnerima, odvajanje slobodnog vremena za druženje sa obitelji. Briga za obitelj jedna je od najvećih obveza Crkve što je bilo i je predmet stalnog nastojanja, kako ranije Ivana Pavla II. tako sada Benedikta XVI., jer kroz pomaganje obitelji čini se najviše za društvo u cijelini, istaknuo je nadalje biskup. Spomenuo je kako i ova biskupijska zajednica kroz rad Vijeća za pastoral obitelji čiji je predstojnik upravo vlč. Koren, župnik domaćin ovog slavlja, okupljanjem parova po dekanatskim susretima nastoji pomagati obiteljima u duhovnom rastu. Zdrava bračna zajednica je ona koja se temelji na otvorenosti životu, gdje dvoje žive zajedno za treće, gdje dijete nije teret, trošak i teškoća kako se to često danas čuje, nego je prije svega radost za obitelj, dar s neba. Neka proslava ovog blagdana bude svima poziv i poticaj na razmišljanje o vrijednosti obitelji, gdje će se rađati nova bića koja će kroz odgoj i primjer pravih moralnih vrednota od svojih roditelja dobiti osnove za stvaranje novih naraštaja kojima će oni isto tako prenijeti te neprolazne vrednote, a sve to u cilju stvaranja jednog zdravijeg društva i boljeg svijeta. Biskup je homiliju zaključio zazivom zagovora sv. Josipa i Majke Božje kako bi obitelji bile što uspješnije u revnom slijeđenju ideala svete Obitelji. Ovom je prigodom župa Novigrad uručila biskupu i prigodan dar, sliku,  kao znak zahvalnosti, ali i povodom nedavno obilježenog imendana na dan sv. Ivana apostola te skorog obilježavanja 10. obljetnice biskupskog ređenja koja će biti 10. siječnja. Prigodan dar uručen i trajnom đakonu Ivanu Kisegi koji već više godina djeluje pri ovoj župi. Obje slike florealnih motiva djelo su ruske umjetnice Ljudmile Festa koja živi u Novigradu.

U realizaciji glazbenog aspekta ovg slavlja sudjelovali su: dječji zbor sv. Pelagijusa pod ravnanjem mr. Ivane Gortan Carlin uz instrumentalnu prantnju Dajane Miloš, župni zbor sv. Pelagija pod ravnanjem maestra Daria Bassanese, a kao gosti, glazbeno-poetskim recitalom predstavili su se Vesna i Davor Terzić iz Rovinja koji su inače i aktivni sudionici susreta bračnih parova u organizaciji Vijeća za obitelj. Na samom kraju uslijedio je najljepši trenutak ovog slavlja-sva djeca,od najmanjih u roditeljskom naručju pa do onim većih okupili su se ispred oltara oko biskupa koji je na njih zazvao Božji blagoslov. Potom je tim malim vjernicima koji su su bili mirni i dobri tijekom cijelog slavlja biskup podijelio i prigodne poklon pakete. A živost i vreva dječjih glasića koji su tada ispunili župnu crkvu svetog Pelagija najljepši je finale koji svaka župna zajednica treba poželjeti, najbolji je to dokaz postojanja zdravih mladih obitelji koje su nada svijetle budućnosti.

G. Krizman

Najave