Srijeda, 17 travnja, 2024
Novosti

Svetkovina Marije Bogorodice u Poreču

Prvog dana nove godine, na dan kada Crkva slavi svetkovinu Marije Bogorodice svečano koncelebrirano misno slavlje u porečkoj prvostolnici predvodio je biskup porečki i pulski mons. Ivan Milovan. Svaka je godina, kao i svaki dan, dar od Boga pa je prvi dan nove godine prigoda za zahvaliti Bogu na tome, ali je to i poticaj na još jače angažiranje u svakodnevno ulaganje sebe u širenju dobra, rekao je biskup uputivši prigodne čestitke. Prvog siječnja obilježava se ujedno i Međunarodni dan mira i to ove godine po jubilarni 40. put, obzirom da ga je ustanovio papa Pavao VI. 1968. godine. Petrovi naslijednici od tada povodom tog dana svjetskim državnicima ali i svekolikom vjerničkom puku šalju prigodne poruke u kojima progovaraju o aktualnim temama i zbivanjima na svjetskoj razini.

Biskup Milovan je iz ovogodišnje papine poruke pod naslovom „Obitelj čovječanstva – zajednica mira“ na poseban način istaknuo kako je obitelj prva i nezamjenjiva učiteljica mira jer se u zdravom obiteljskom životu mogu iskusiti neki temeljni čimbenici mira. Stoga obitelji, obzirom da ima važnu ulogu odgajanja, pripadaju i njezina prava, kao primjerice pravo na zaštitu od strane države, što je istaknuto i u jednom od bitnijih pravnih dostignuća univerzalne vrijednosti, u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima koja ove godine navršava 60 godina postojanja. A o tome govori i Povelja o pravima obitelji Papinskog vijeća za obitelj koju je prije 25 godina, 1983. godine potpisao blagopokojni papa Ivan Pavao II.

Poreč

Kao što se obitelj brine za dom u kojem živi tako i velika obitelj čovječanstva ima obvezu kroz zaštitu okoliša i odgovornim odlukama u toj domeni voditi brigu o planeti koja je čovječanstvu podarena kao dom. Ova papina poruka poziv na put dijaloga među državama i velikim svjetskim čimbenicima o svim problematikama od sveopćeg interesa, istaknuo je biskup. Nadalje kao što je svaki pojedinac dužan čuvati obiteljsku baštinu tako je i društvo dužno čuvati materijalno, ali nadasve duhovno naslijeđe promicanjem istinskih vrednota i brigom za opće dobro. Prvi dan nove godine dar je svim ljudima ali i poziv na sudjelovanje, upravo po uzoru na Mariju Bogorodicu, u prihvaćanju i  ostvarenju Božjeg plana na dobrobit svega svijeta, zaključio je ovu prigodnu homilju biskup Milovan. Svečanom misnom slavlju čiji je završni blagoslov popraćen početkom podnevnog oglašavanja zvona, nazočili su, uz domaće vjernike i mnogobrojni inozemni gosti koji novogodišnje praznike provode na porečkoj rivijeri. Značajnim glazbenim performansama kroz božićne pjesme na hrvatskom i talijanskom jeziku ovo su misno slavlje uzveličali članovi porečkog župnog zbora.

G. Krizman

Najave