Subota, 20 travnja, 2024
Duhovna zvanja

Rakotule: 50. obljetnica svećeništva župnika Atilija Krajcara

Blagadan sv. Roka, ove godine svečanoj je proslavljen u župi Rakotule, koja je slavila svog nebeskog zaštitnika i 50. obljetnicu svećeništva župnika vlč. Atilija Krajcara. Misno slavlje predvodio je sam slavljenik u zajedništvu sa svećenicima iz župe Rakotule: preč. Petrom Pahovićem, vlč. Ivanom Macinićem, vlč. Ivanom Kramarom i preč. Ilijom Jakovljevićem. Misno slavlje je započelo procesijom i prigodom recitacijom djece slavljeniku. Na misi je propovjedao preč Jakovljević koji je govorio o svećeničkom poslanju u Crkvi te napose istaknuo revno i marljivo služenje vlč. Atilija Krajcara.”Bez svećenik i njegove prisutnosti nema euharistije, a bez euharistije nema Krista koji se daje u svetoj euharistijia – istakuno je propovjednik.

Propovijednik je progovorio o zatvorskim danima vlč. Krajcara i montiranom procesu od strane komunističkog režima. Svoje zatvorske dane provodio je s još dvojicom istarskih svećenika vl. Antom Žufićem i vlč. Draganom Domšićem. Vlč. Krajacar je 3. godine odslužio u komunističkim zatvorimo gdje je bio mučen, maltetiran zato što želi biti katolički svećenik i što je sanjao o slobodi hravtskog naroda. U zatvoru se  tražilo da se odrekne Boga i Crkve. Međutim on se nije dao pokolebati, ostao je uspravan i čvrst. Propovjednik je istaknuo da su se ispunilie dvije od tri velike želje vlč. Krajcara. Prva: da je postao svećenik. Druga da svoj zlatni jubilej slavi u lijepoj, dragoj i slobodno zemlji Hravtskoj. Treća je da kardinal Alojzije Stepinac i vlč. Miroslav Bulešić budu proglaešni blaženim, djelomično je ispunjena jer se još čeka proglašenje Bulešića blaženim.

Preč Jakovljević se zahvalio vlč. Krajacaru što je do kraja ostao ustrajan u življenju: domoljublja, rodoljublja i što je ostao jednostavan i skroman svećenik, po naravi vesel i uvijek pristupačan svakom čovjeku. Bio je pokretač mnogih duhovnih i kulturnih događaja na razini župe.

Na kraju mise vlč. Krajacaru je u ime svećenika i redovnica čestitku upitio preč Petar Pahović i u ime župe Rakotule Vera Pahović uz prigodne poklone.

Slavljenik je na kraju svima zahvalio i poželio da nikad ne zaboravimo voljeti svoju domovinu, narod i da Boga poštujemo i ljubimo u svakom čovjeku. Slavlje se nastavilo uz priogodno druženje ispred crkve.

Najave