Subota, 20 srpnja, 2024
Novosti

Biskup Kutleša posjetio odjel gastroenterologije

Povodom Dana bolesnika, 11. veljače 2015. godine, porečki i pulski biskup, mons. Dražen  Kutleša predvodio je misno slavlje u bolničkoj kapeli Gospe Lurdske u krugu „Mornaričke bolnice“ u Puli, a zatim posjetio odjel gastroenterologije gdje se je susreo s pacijentima i osobljem odjela.

Prije misnog slavlja, u kojem su uz ordinarija koncelebrirali pulski dekan preč. Milan Mužina i bolnički kapelan o. Đuro Vuradin, kratki pregled povijesti obilježavanja Dana bolesnika u pulskoj Općoj bolnici iznijela je Ljubica Hang Raguž, dr.med. spec. pedijatar, predsjednica pulske podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva. Pulski ogranak HKLD, osnovan je 1992. godine, kao prva regionalna podružnica nakon utemeljenja središnjice Društva u Zagrebu 1991. godine. Dan bolesnika se ovdje obilježava od 2003. godine, a prethodno je misno slavlje na taj dan slavljeno u kapeli sv. Mihovila na drugoj lokaciji Bolnice u Zagrebačkoj ulici. Od 1996. godine misu na Dan bolesnika uobičajeno predvodi biskup, a od 2006. godine započelo se i s posjetom jednom bolničkom odjelu.

Svatko od nas je u svome životu iskusio bolest i trpljenje, a Crkva nas na današnji dan poziva da posebno razmišljamo o bolesnicima, o tom specifičnom stanju, rekli bi filozofi, nedostatka zdravlja, koje čovjek može vrlo malo razumjeti dok se ne nađe u toj situaciji. Zato Crkva predlaže čitanje iz knjige o Jobu gdje govori da je „bio oči slijepcu i noge onome koji je bio hrom.“ Potrebno je iz čitanja istaknuti i psalam 90. koji naglašava da u vremenu u kojem živimo trebamo steći mudro srce. U tome je veličina čovjeka; nije to ono mudro srce iz filozofije, već je to ona mudrost koju čovjek s godinama stječe, učeći je, ne inteligencijom, nego iz iskustva i dajući svoju dobrotu svojim bližnjima. Voditelji velikih religija većinom govore ‘ne čini drugome što ne bi želio da drugi tebi čini’, većina starozavjetnih tekstova temeljena je na zabranama, samo Kristove riječi za čovjeka temelje se na ljubavi, ‘čini drugome što bi želio da drugi tebi čini’. U mudrosti srca i mi smo pozvani da budemo oni koji će izići iz svoga egocentričnog kruga i prihvatiti ljude koji trebaju našu pomoć. Zato smo pozvani svi, ne samo zdravstveni djelatnici, nego svi mi, da u krugu svoje obitelji pomognemo onima koji su potrebni pomoći. Traži se od nas da budemo uz te bolesnike, da nam ne budu teret kojega se treba riješiti. U biti čovjek tek kada se daje, kada se daruje za obitelj i za bližnjega osjeća tu sreću i ljubav i zato ih najviše i voli. U bolesti je čovjek najpotrebniji naše ljubavi. Kroz bolest i patnju čovjek dolazi u poseban kontakt s Bogom. Upravo tu je trenutak kada možemo spoznati Isusa Krista. Unatoč tome što znamo tko je Isus Krist, tek kroz iskustvo patnje ga možemo zaista spoznati. Ti trenutci bolesti su trenutci kada trebamo čovjeka što je više moguće približiti Bogu. Upravo ta bolest je priprava da možemo razmišljati o svome smislu, o smislu života na zemlji. Ako ga se provodi samo u uživanju nema smisla. Život dobiva smisao tek ako ga se uresi ljubavlju prema drugima, i prema Vječnome. U bolesti se čovjek više posveti sam sebi i dana mu je prilika da više o tome razmišlja. Molimo Boga da budemo onakvi kakve nas naša bolesna braća trebaju, zaključio je biskup.
Osim djelatnika bolnice misnom slavlju nazočila je i sanacijska upraviteljica pulske Opće bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić, dr. med. Opća bolnica Pula, sa svojih dvadesetak odjela, trenutno djeluje na dvije lokacije, u Mornaričkoj bolnici (bivšoj Vojnoj bolnici) i u Zagrebačkoj ulici, gdje su nedavno započeli radovi za izgradnju novog bolničkog kompleksa. Rok za realizaciju projekta, je, prema riječima odgovornih, tri godine, te će tada Pula napokon dobiti jedan adekvatan, suvremeni bolnički kompleks koji će opsegom usluge moći biti referentna zdravstvena destinacija za većinu žitelja Istre. U OB Pula trenutno radi 275 liječnika i 550 medicinskih sestara i tehničara. 

Najave