Utorak, 21 svibnja, 2024
Novosti

Biskup Kutleša krstio sedmo dijete obitelji Milovan

Mali Ante Abraham rođen je 19. travnja, na dan kada je započelo sakupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o braku, a kršten je 1. prosinca 2013., na dan održavanja tog referenduma.

U nedjelju 1. prosinca 2013., prve nedjelje Došašća, u Svetvinčentu, rodnoj župi bl. Miroslava Bulešića, porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša krstio je malog Antu Abrahama, sedmo dijete u obitelji Milovan iz Čabrunići, rodnog sela našeg Blaženika. Župnu misu biskup je predvodio u koncelebraciji sa kancelarom biskupije preč. Sergijem Jelenićem i župnikom domaćinom vlč. Darkom Zgrablićem.

U prigodnoj homiliji Biskup je kroz lik i život sv. Ivana Krstitelja nastojao okupljenim vjernicima predočiti temeljne greške današnjeg čovjeka u poimanju života općenito: Ivan Krstitelj je obitavao u pustinji, u pećinama, bez kuće, hranio se biljem i skakavcima, te se oblačio u devinu kožu, dakle, koristeći ono što mu je u pustinji bilo dostupno iz prirode, a današnjem čovjeku osnovna je briga krov nad glavom, probrana prehrana za zadovoljenje hedonističkih prohtjeva te praćenje mode koja označava statusni simbol. Nadalje, Ivan Krstitelj nije Herodu govorio ono što bi on htio čuti, Ivan je imao hrabrosti reći mu Istinu, i usudio se ukoriti ga, sukladno Božanskom zakonu. Bio je svjestan u koju se opasnost time dovodi, no ni po cijenu života nije želio zanijekati Istinu. Jednako tako, nastavio je biskup, i roditelji da bi pravilno odgojili svoju djecu i od njih stvorili odgovorne ljude, ne mogu stalno djeci povlađivati, ponekad im nešto moraju i zabraniti te ih tako usmjeriti na pravi put kroz život. I mi kršćani, dužni smo dakle u svojemu vremenu u društvu zalagati se za Istinu,i za naravne, Božje zakone, koje čovjek ne može mijenjati. Kažu „Bog će oprostiti ali priroda nikada neće“, jer ako se ne želi imati djecu, kako će ići naprijed obitelj, kako će napredovati Crkva, društvo i država uopće? Budućnost ovoga naroda, ovoga društva je i u našim rukama. Bog oprašta, i On je rekao da će Crkva opstati, na globalnoj razini, ali za opstanak Crkve u ovom društvu, u ovom narodu i mi snosimo svoj dio odgovornosti, istaknuo je propovjednik. Crkva štiti obitelj radi svoje odgovornosti prema društvu, a jedna od tih odgovornosti jest odgoj i rađanje djece. Stoga radujmo se ovom malom djetetu koje budi nadu jer predstavlja budućnost.

Biskup je zaključio homiliju istaknuvši još jedan aspekt lika Ivana Krstitelja, on je bio preteča Isusa Krista, i posve nenametljivo, ponizno izvršavao je svoju misiju. Došao je pripraviti put Isusu, nije želio ljude navezati na sebe. Upravo je poniznost jedan od najjačih pokazatelja istinski dobrih ljudi, jer, Sotona može biti sve, ali ne može biti ponizan, ne može se odreći svoje oholosti. Nastojmo stoga u milosnom vremenu ovoga Došašća poravnati bregove i planine svojih oholosti da budemo ponizni, po uzoru na Ivana Krstitelja.

Na krštenje su malenog Antu Abrahama, uz roditelje Pavla i Barbaru, dopratila i starija braća i sestre: Rafaela, Gabriela, Nikolina, Mihaela, Josip i Mirjam. No u crkvi je bilo posebno veselo jer su krštenju došli nazočiti i drugi rođaci, a ta se obitelj Milovan može podičiti zaista lijepim brojem djece: kao i Pavao, i njegov brat Ivan sa suprugom Elenom imaju šestero djece i sedmo se treba roditi vrlo brzo, a i njihove dvije sestre, Terezija sa suprugom Josipom te Karmela sa suprugom Serđom imaju svaka po četvero djece.

G. Krizman

Najave