Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Gradina: Blagoslov oltara o blagdanu sv. Andrije

O blagdanu naslovnika župe, sv. Andrije apostola, u Gradini posvećen novi oltar i krštena mala Andrea

U mjestu Gradina, nedaleko Vrsara, u Porečkom dekanatu, blagdan nebeskog patrona župe, sv. Andrije apostola, posebno je obilježen svečanom koncelebriranom misom sa posvetom novog oltara te krštenjem male Andree Bernobić. Svečanost je, pred prepunom crkvom predvodio porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, a sudjelovali su nekadašnji župnici: kanonik pulskog katedralnog kaptola sv. Tome apostola preč. Marijan Jelenić, župnik u Vodnjanu, vlč. Josip Racan, župnik u Gračišću, preč. Sergije Jelenić, kancelar i ekonom biskupije, te sadašnji župnik vlč. mr. Lino Zohil, a pridružio se nešto kasnije i vlč. Josip Kalčić, župnik u Svetom Lovreču.

Župnik domaćin je prigodnim tumačenjima pratio obred, a na početku misnog slavlja, nakon uvodnog pozdrava upućenog koncelebrantima, okupljenim vjernicima te predstavnicima Općine Vrsar, izrekao je prigodni spomen važnosti oltara kroz perspektivu zajedništva u euharistijskoj žrtvi.

Biskup je u prigodnoj homiliji govorio o liku i životu sv. Andrije, istaknuvši kako je bio jednostavan čovjek koji se odazvao Božjem pozivu, te svim svojim silama podvrgao svoju volju volji Božjoj, upravo kao što smo i mi pozvani činiti, ako želimo na pravi način odgovoriti Božjem pozivu; jer, odazvati se pozivu ne znači samo prihvatiti svećeničko ili redovničko zvanje, nego isto tako se u svome svakodnevnom obiteljskom i poslovnom životu povoditi za Kristovim naukom. Unatoč činjenici da je bio prvopozvani, jer je upravo njega Isus prvoga pozvao da ga slijedi, Andrija je prvo mjesto rado prepustio svome bratu Petru. Ljudi često iz zavisti, čekaju grešku drugoga kako bi ga mogli diskreditirati ogovaranjem i klevetanjem, no zavist, i mržnja koja iz nje nastaje, u prvom redu šteti onome koji je osjeća, čak i više nego onome kome je upućena, upozorio je Biskup, te napomenuo kako bi se po uzoru na sv. Andriju trebali radovati sreći i uspjehu osoba oko nas. Sv. Andrija je dovodio ljude Kristu i bio je sretan zbog toga, te je tako postao ribarom ljudskih duša.

U prigodi posvete oltara, sa svom simbolikom koju on nosi, pozvani smo se zapitati kakvi smo ljudi. Moramo si posvjestiti svoju prolaznost: rađamo se i umiremo ne po svojoj volji, nego po volji Božjoj. Jedino što možemo oblikovati svojom voljom je kako ćemo živjeti vrijeme provedeno na ovoj zemlji, hoćemo li svoje vrijeme „utrošiti“ čineći dobro bližnjima. Neka nam u tome bude uzor sv. Andrija koji je govorio ljudima ono što treba a ne ono što su oni željeli čuti, živio je za Istinu.

Foto

Po završetku misnog slavlja biskup je krstio malenu Andreu, drugo dijete Dubravke i Admira Bernobića. iz obližnjeg mjesta Begi. Osim male Andree obitelj ima i stariju kćer Adrijanu.

Vlč. Zohil je u završnom obraćanju zahvalio gospodinu Biskupu i koncelebrantima te im prigodno uručio nedavno objavljeno kapitalno djelo o Vrsaru i okolici „Vrsar poviješću i zbiljom“. Župnik je na kraju naglasio zahvalnost župljanima na posvemašnjem zalaganju i doprinosu u radovima uređenja župne crkve i postavljanja novog oltara, te nabrojao radove koji su izvedeni u posljednjih nekoliko mjeseci. Osim postavljanja novog oltara od autohtonog kamena kirmenjak iz istoimenog kamenoloma, izmješteni su postamenti za bočne oltare, poravnat je kameni pod, također sa kamenom iz Vrsarskih kamenoloma, slika sv. Andrije koja je do nedavno bila na stropu u prezbiteriju, opremljena novouređenim okvirom postavljena je na glavni oltar, stavljena je drvena podloga ispod klupa, ugrađen klima uređaj, uređen trotoar i okoliš oko crkve, i crkva je nanovo obojana. Mnogo zaslužnih za ostvarenje projekta obnove što je najbolji pokazatelj da mještani Gradine župnu crkvu zbilja doživljavaju kao svoju, naglasio je župnik, te uputio i zahvale za potporu i nazočnim predstavnicima Općine Vrsar: načelniku općine Franku Štifaniću, predsjedniku Gradskog vijeća Franku Matukinu, direktoru Komunalnog poduzeća „Montraker“ Armidu Geromettu, direktorici vrsarske Turističke zajednice Nataši Vugrinec, Mauriziu Matukinu, direktoru tvrtke „Naturae Vitae“ kao izvođaču kamenarskih radovate te Marijanu Ritoša vlasniku tvrtke Istradrvo.

Nakon svega biskup je uputio zahvalu župniku koji je pokrenuo te zahvate ne župnoj crkvi, te ih kroz očito vrlo lijepu suradnju sa župljanima i priveo kraju.

G. Krizman

Najave