Subota, 20 srpnja, 2024
Novosti

“Podržimo suvremene Eufemije”

„Eufemija je bila mlada svjedokinja kršćanske  nade. I danas ima takvih mladih koji poput Eufemije žive kršćansku nadu. Toj mladeži  treba dati povjerenje i dopustiti da svijetu   pričaju o boljoj budućnosti i da je  stvaraju, da tu nadu uprisutnjuju ovdje u našoj sadašnjosti. Među nama ima Eufemija koje trebamo uvažiti  i s njima graditi bolje sutra,“ naglasio je propovjednik.

U utorak,16. rujna 2014. Rovinj je proslavio svoju nebesku zaštitnicu, sv. Eufemiju, kada se ujedno slavi i  Dan grada.

Središnje  svečano koncelebrirano misno  slavlje u župnoj crkvi sv. Eufemije predvodio je  biskup u miru mons. Ivan Milovan, zajedno sa splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem, mjesnim ordinarijem Draženom Kutlešom te četrdesetak svećenika. Ove je godine blagdan  proslavljen u posebno svečanom ozračju jer  je mons. Milovan ujedno proslavio svoj zlatni svećenički jubilej u župi gdje je pastoralno djelovao  više od tri desetljeća, prije preuzimanja  biskupske službe. Osim toga, na svečanosti su sudjelovali i sudionici susreta animatora za duhovna zvanja nad/biskupijskih i redovničkih zajednica koji  se, u organizaciji Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije, održava u Biskupijskom pastoralnom centru “Emaus” u Novigradu od 16. do 18. rujna 2014.

Mons. Kutleša je u  uvodnom  obraćanju, nakon izražavanja dobrodošlice istaknuo posebnu povezanost Rovinja sa Splitom preko svojih nebeskih zaštitnika, naime, i sv. Eufemija i  sv. Duje, zaštitnik Splita, položili su svoj život za vjeru iste godine, 304. za vrijeme progona cara Dioklecijana. 

Poput valovlja na kojem je Eufemijin sarkofag doplovio do rovinjske obale, jednako tako do nas dopire val milosrdne ljubavi Božje, i ta Ljubav želi u srce svakoga čovjeka unijeti poruku  da je Božji. Vrlo često  čovjek  se udalji od sebe,od svoga srca,no Bog nas želi vratiti nama samima, bližnjima i sebi. U svijetu koji se gradi na sebičnosti i nepravdi potrebno je  osluškivati kako bi osjetili taj milosni val Božje ljubavi, te da bi nam,  kao i Eufemiji, bio važniji Božji poziv nego ‘dekret cara’, rekao je mons. Barišić.

Eufemija, što na grčkom jeziku znači ‘dobro govoriti’, zasigurno je drugima govorila dobro,a i živjela je takvim životom da se o njoj  moglo govoriti dobro. Eufemija je bila mlada svjedokinja kršćanske  nade. I danas ima takvih mladih koji poput Eufemije žive kršćansku nadu. Toj mladeži  treba dati povjerenje i dopustiti da svijetu   pričaju o boljoj budućnosti i da je  stvaraju, da tu nadu uprisutnjuju ovdje u našoj sadašnjosti. Među nama ima Eufemija koje trebamo uvažiti  i s njima graditi bolje sutra, naglasio je propovjednik.

U kontekstu rada Vijeća za duhovna zvanja na čijem je  čelu, nadbiskup je  istaknuo opasnost da poziv koji mladi osjećaju bude ugušen strahovima starijih. Jednako tako opasno je imati ključnu ulogu u radu s mladima ukoliko smo hladni.

Na kraju je propovjednik zazvao zagovor svete mučenice Eufemije da mladost bude ta prethodnica koja će nam pričati o budućnosti i hrabriti nas da odgovorimo na Božji poziv, jer, za Boga nitko nije anoniman.

Završne zahvale i  čestitanje župnika u ime župe izrekao je župnik i dekan preč. Milan Zgrablić. Svečanost je završena blagoslovom sa svetičinim relikvijama,te ophodom vjernika oko sarkofaga.

Misno slavlje veličanstvenim su pjevanjem popratili pjevači Zbora župe sv. Blaža iz Zagreba pod ravnanjem RonijaBrausa. Tijekom dana u župnoj je crkvibilo  više misnih slavlja, a posebno su  svečane bile misa natalijanskom jeziku te misa poldanica koje  je  ove godine predvodio preč. Rudi Koraca, župnik iz Umaga, ovogodišnji zlatomisnik koji je dugo godina bio župnik u susjednoj župi Bale. 

Veliko mnoštvo vjernika ove je godine ispunilo velebnu  crkvu sv. Eufemije potvrdivši  tako važnost koju se toj svetici pridaje u Porečkoj i Pulskoj biskupiji.

G. Krizman

RovinjRovinj
RovinjRovinj

Najave