Petak, 26 travnja, 2024
Miroslav BulešićNovosti

Vodnjan: Zapečaćeno 50 relikvijara

Nakon dovršenog postupka rekognicije, vlč. mr. Ilija Jakovljević, ovlaštenik porečkog i pulskog ordinarija mons. dr. Dražena Kutleše nazočio je, u utorak 05. svibnja, pečaćenju 50 relikvijara sa relikvijama raznih svetaca, u vlasništvu vodnjanske župe sv. Blaža.

Relikvije je 1818. godine u Vodnjan iz Venecije donio slikar Gaetano Gessler želeći ih sačuvati od pohoda Napoleonove vojske koja je u to vrijeme u Veneciji već bila porušila stotinjak crkava.

Relikvije su prvi put u Vodnjanu evidentirane 1983. godine kada je župnik u suradnji s Arheološkim muzejom Istre pripremao postav za stalnu izložbu sakralnog blaga vodnjanske crkve.

Postupkom rekognicije, među mnogo brojnijim osteološkim fragmentima, koji su bili pohranjeni zajedno sa drugim relikvijama „per tactum“, postupkom povijesne identifikacije vlč. Jakovljević je odredio pečaćenje biskupovim grbom za pedeset relikvijara u kojima se nalaze jedna ili više relikvija za koje je temeljem iščitavanja povijesnih zapisa i žigova bilo moguće utvrditi imena svetaca.

Većina relikvija su osteološki fragmenti sa popratnim latinskim, a neke i sa grčkim natpisom, te često i voštanim žigom koji osim identifikacije sveca, otkriva i iz koje g je kraja relikvija donesena u Veneciju.

Osim toga zapečaćena je i jedna relikvija per tactum bl. Miroslava Bulešića, riječ je o korporalu koji je pripadao Blaženiku, a koji je njegova majka nakon njegovog mučeništva predala svom ispovijedniku, vlč. Antonu Grbinu, tada župniku u  Galižani, a a on ga je darovao preč. Marijanu Jeleniću.

Grčki natpisi se nalaze na nekolicini relikvija, i u pravilu su ispisani na vrlo malenim metalnim pločicama koje su pričvršćene za samu relikviju.

Osteološki fragmenti i četiri Sveta tijela koja se čuvaju u vodnjanskoj crkvi  dolaze iz sveukupnog  vremenskog raspona od 1.700 godina.

Relikvije su prvi put predstavljene javnosti ove godine u veljači, u prigodi 804. obljetnice osnutka župe sv. Blaža. Odlučili smo po prvi put pokazati javnosti te dragocjene relikvije, rekao je župnik, te pojasnio da, obzirom da župa nije financijski u mogućnosti nabaviti prikladne relikvijare, upotrijebljene su staklene posude s odgovarajućim poklopcima. Te relikvije, su izložene u prezbiteriju crkve u sarkofazima u kojima su do polaganja u mikroklimatske komore bila položena neraspadnuta Sveta Tijela, pojasnio je preč. Jelenić.

Najave