Nedjelja, 26 svibnja, 2024
Novosti

Fažanci u Vukovaru

Župni zbor i župljani fažanske župe sv. Kuzme i Damjana hodočastili su 2.i 3. svibnja u Vukovar i Đakovo.

Prvog dana posjetili smo grad Vukovoar gdje smo obišli Dvorac Eltz, Bolnicu i ratno sklonište bolnice gdje smo pogledali kratki dokumentarac o granatiranjima bolnice od strane JNA i pobunjenih Srba.

Nakon toga smo otišli na memorijalno groblje gdje je župnik zapalio svijeću i izmolio molitvu za pokojne a zbor zapjevao prigodnu pjesmu. Posjetili smo grob Blage Zadre i grobove četvorice sinova Kate Šoić koji su poginuli u Domovinskom ratu. Potom smo pohodili ovčaru gdje smo pogledali mjesto mučenja zarobljenika iz bolnice Vukovar. Na masovnoj grobnici u ime svih nas svijeću je zapalio Dario Moscarda, hrvatski branitelj iz Fažane. Nakon krunice na grobnici obišli panoramski Vukovar panoramski i otišli do Križa na obali Dunava. Križ je umjetničko djelo Šime Vidulina, poznatog pulskog kipara. Prisjetili smo se i Zavjetnog Križa u Fažani gdje su mnogi Vukovarci i prognanici palili svijeće za svoje pokojne i molili za mir. Potom smo pohodili crkvu sv. Filipa i Jakova, gdje su nas dočekali gostoljubivi franjevci. Prikazali su nam povijest župe, samostana i stradanja crkve u Domovinskom ratu.  Tijekom mise,  koju je predvodio naš župnik, vlč., Ilija, molilo se za sve poginule, napose za mir u Vukovaru. Propovjednik je zazvao Gospodin po zagovoru bl. Miroslava Bulešića, žrtvama komunističkog režima i vukovarskim građanima podari snagu za oprost, da i oni u svome životu žive riječi bl. Miroslava: “Moja osveta je oprost”. Na kraju je vlč. Ilija samostanu uručio knjigu o bl. Miroslavu Bulešiću i 100 primjeraka Glasnika bl. Bulešića.

Nakon toga smo se u uputili u župu sv. Josipa u Vuki, kod Đakova, gdje nas je ugostio vlč. Mato Mićan sa svojim župljanima. Nakon zdravice dobrodošlice smjestili smo se po obiteljima. Drugi dan, u nedjelju smo pohodili đakovačku katedralu i kriptu. Potom je župni zbor Fažane pjevao na župnoj misi u Vuki, vlč. Ilija predvodio slavlje, a vlč. Mato propovijedao. Taj dan u Vuki je bila i prva pričest.  Na kraju mise zbor je otpjevao par prigodnih pjesama. Druženje se nastavilo ispred crkve te u pastoralnom centru gdje su naši domaćini osigurali ručak. S dobrim dojmovima smo se vratili kući. Zahvaljujemo svima koji su nas ugostili, a napose vlč. Mati Mićanu. (jedan župljanin)

Najave