Srijeda, 17 travnja, 2024
Duhovna zvanjaNovosti

Zlatomisničko slavlje vlč. Rovisa u Žminju

Vlč. Jordan Rovis, žminjski župnik, nakon prve proslave u svojoj rodnoj župi Pićan u listopadu, zahvalio je Bogu za 50 godina svećeničke službe, u nedjelju, 19 studenog, i u Župi sv. Mihovila u Žminju gdje djeluje već 16 godina. Zlatomisnik je predvodio misno slavlje, a prigodnu je homiliju uputio porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan. Na početku je okupljene pozdravio moderator slavlja, aktivni župljanin žminjske župe, dr. sc. Elvis Orbanić. Uz slavljenika i Oca Biskupa koncelebrirali su: kancelar biskupije mons. Sergije Jelenić, pazinski dekan preč. Mladen Matika, rovinjsko-kanfanarski dekan mons. Vilim Grbac te više svećenika. Misi je nazočila s. Anamarija Rakocija, provincijalna poglavarica sestara milosrdnica Riječke provincije, čije susestre već više od pola stoljeća djeluju u žminjskoj župi. Slavlju je nazočio načelnik Općine Žminj Željko Plavčić, ravnateljica mjesne osnovne škole Miranda Damijanić Roce te druge čelne ličnosti obrazovnih i kulturnih ustanova.

Slavljenik je u uvodnom obraćanju istaknuo da je to slavlje ponajviše blagdan zahvaljivanja za dobro koje primamo od Božje dobrote, tom prigodom napose za veliki dar i milost svećeništva, jer, istaknuo je „svećenik je blagoslov za župu“. Podsjetio je i da se toga dana obilježava Svjetski dan siromaha te je citiravši papu Franju pozvao na pružanje ruke prema potrebitima i siromašnima.

U prigodnoj homiliji, porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan, je podsjetio kako je proslava godišnjice svećeničkog ređenja, prilika za zahvalu Bogu, ali i dobrim ljudima koji su bili sudionici u rastu, dozrijevanju i ostvarivanju jednog svećeničkog života i zvanja. „Svi smo danas na ovom slavlju kao jedna duhovna obitelj. Kao Crkva želimo se pridružili našem svečaru vlč. Jordanu Rovisu u tom činu zahvaljivanja, jer 50 godina svećeničkog života i rada doista je pravi razlog za davanje hvale i slave Bogu. Naš se zlatomisnik sigurno osobito sjeća svoga doma i pokojnih roditelja koji su ga u vjeri odgajali, i dali primjer svakidašnjeg praktičnog vjerskoga ponašanja, podržavali ga u njegovoj odluci za svećeništvo i dalje ga pratili tijekom školovanja, ali i kasnije tijekom svećeničkog života. K tomu, sigurno je i ondašnje ozračje u  župi Pićan bilo podrška našem svečaru na putu tjelesnoga i duhovnoga odrastanja, kao i brojni plemeniti ljudi koji su mu bili blizi: odgojitelji, profesori u sjemeništu u Pazinu, i na Teologiji u Rijeci, te mnogi dobročinitelji, prijatelji, suradnici svećenici i laici.“

Osvrnuvši se na pastoralni rad vlč. Rovisa, biskup je posebno istaknuo službu u Svetvinčentu, gdje se zauzeo za promicanje i upoznavanje lika Miroslava Bulešića. Podsjetio je, kako je 80tih godina prošloga stoljeća,  o 40. obljetnici mučeništva, zajedno s Biskupijom, organizirao prvo okupljanje svećenika i biskupa u Svetvinčentu. Deset godina kasnije, 1997. o 50. obljetnici mučeništvo organizirao je veliko župno slavlje na trgu ispred crkve, a misno slavlje je tom prigodom predvodio kardinal Franjo Kuharić.

Nadalje biskup je podsjetio, kako je vlč. Rovis za mladomisničku sličicu izabrao riječi „Sebe samoga posvećujem za njih da i onu budu posvećeni istinom”. U tom kontekstu je posvijestio, kako „svećenik prima od Boga poslanje i posvećuje svoj život naviještanju evanđelja, a to znači Božje istine i ljubavi prema čovjeku. Istina je lijepa, ona je kao sunce, ali je zahtjevna i nekada neugodna. No, Isus je rekao ‘samo istina će vas osloboditi’. Danas, u vremenu slobodarstva i laži, subjektivizma, moralnoga relativizma još je zahtjevnije ali i posebno važno naviještati tu Božju, vječnu istinu o obitelji, braku, spolnosti, solidarnosti i povjerenju. Svećenik je pozvan biti prijatelj svakog čovjeka, ali uvijek i svagdje biti svjedok i navjestitelj istine evanđelja.“

Svi danas želimo zahvaliti dobrom Bogu sa velečasnim Jordanom, ali i za velečasnog Jordana, čovjeka jednostavnoga i plemenitoga, ustrajnoga i vrijednoga u služenju Crkvi i narodu, rekao je biskup, te ukazao na riječi koje je sv. Ivan Pavao II.  Izrekao o svećeništva u prigodi svoga 50. godišnjeg jubileja „dar i otajstvo. Dar, nešto čime je svećenik osobno i zajednica vjernika od Boga obdarena; otajstvo nešto što nikad do kraja ne shvaćamo jer je to misterij suradnje s Bogom u spasavanju svijeta. Poznate su nam riječi iz evanđelja, ‘žetva je velika, a radnika malo. molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u svoju žetvu’. Biskupi i svećenici, a i vjernici potrebni su Kristu u službi drugih. Uz druge nakane molimo i za dar novih svećenika, pa i iz ove župe“.

Na kraju homilije biskup je potaknuo vjernike da podrže svećenike u njihovu životu i radu, a slavljeniku je čestitao riječima „U ime svega ovoga okupljenog Božjeg naroda i u svoje osobno ime najsrdačnije ti čestitam Tvoj zlatni jubilej, 50 godina Tvoga svećeničkog služenja. Tijekom svih tih godina trudio si se sijati sjeme Riječi Božje u dobrom i zlom vremenu, buditi nadu, ohrabrivati, okupljati. Neka Ti Gospodin, jer On je Gospodar žetve bude najboljom slavom, zahvalom, utjehom i nagradom. Čestitamo Ti, zahvaljujemo Ti i kličemo Ti: živio naš vlč. Jordan”.

Čestitanja

Nakon popričesne molitve čestitku u ime župne zajednice uputila je Nada Galant, pjesnikinja i aktivna župljanka, koja je svoje misli i čestitke povodom tog značajnog događaja za župu izrekla na dijalektu, na žminjskoj čakavštini. Kancelar biskupije mons. Jelenić je pročitao čestitku koju je svečaru uputio porečki i pulski ordinarij mons. Ivan Štironja. U ime zlatomisnikove rodne župe Navještenja Marijina u Pićnu riječ je uputila predstavnica te župe Neva Gržinić. Prigodne stihove, zahvalnicu, djelomično na čakavskom dijalektu i djelomično na standardnom hrvatskom jeziku uputila je Marija Boljunčić.

Misi su nazočili i gosti iz Banovine, iz Župe Gora kod Petrinje, predvođeni vlč. Ivom Borićem, policijskim kapelanom, koji je više godina djelovao u Istri, a Žminjci su taj dio Banovine posjetili i potpomogli nakon nedavnog potresa. Vlč. Borić, koji je kroz više godina djelovao i u Istri, je slavljeniku uputio prigodne riječi čestitanja, a predstavnici župe Gora su vlč. Rovisu uručili prigodne darove i zahvalnicu.

Kako bi radost toga slavlja bila potpuna pobrinula se i Sveta Rimska Crkva, preciznije Apostolska Pokorničarna iz koje je tu prigodu vlč. Rovisu stigla pergamena s blagoslovom pape Franje koju je svečaru uručio moderator slavlja, dr. sc. Elvis Orbanić.

Riječ zahvale

U završnim zahvalama vlč. Rovis se je prisjetio slavlja u rodnom Pićnu. Istaknuo je da ga obuzimaju osjećaji zahvaljivanja Bogu i ljudima. Osvrnuo se na svojih 50 godina svećeništva. Svećeničko je služenje istaknuo riječima „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite” (Iv 15,9-1). “To su riječi koje razbuđuju I potresaju, svećeništvo  je uistinu milost, Božje zamilovanje, Božji izbor, čudesno Božje izabranje, nedohvatljiva tajna”, rekao je slavljenik te je nadodao citat sv. Župnika Arškog “Veličinu i dostojanstvo svećeništva shvatiti ćemo tek u nebu.” „Svećenikovo se služenje najviše ostvaruje u Božjim očima i Božjoj tajni, najvažnije je ono što smo pred Bogom. Vidim i nalazim smisao svoga svećeničkog života, poslanja u predanom služenju Bogu i ljudima”, rekao je vlč. Rovis te je citirao svoje mladomisničko geslo “Služio sam I služit ću do volje Božje. Sebe sama posvećujem za njih da I oni budu posvećeni u Istinu”. U nastavku se sa zahvalnošću prisjetio svojih pokojnih roditelja koji su svesrdno podržali njegovo svećeničko zvanje, svih koji su mu u tome pomogli na putu formacije. Zahvalu je uputio biskupu Milovanu te mu je uručio pozlaćenu medalju bl. kardinala Stepinca.

Zahvalio se svima koji su svojim zalaganjem doprinijeli organizaciji tog slavlja, napose istaknuvši sestre milosrdnice, a svoje je obraćanje zaključio riječima “Bogu I ljudima zahvaljujem, Boga I ljude pitam oproštenje. Neka vas sve dobri Bog poživi I blagoslovi.“  

Nastupila prvakinja opere HNK u Zagrebu sopranistica Marija Kuhar Šoša

Župni zbor sv. Mihovila, jedan od ponajboljih župnih zborova u Porečkoj i Pulskoj biskupiji, za ovu je prigodu namjenski uvježbao jednu posebno lijepu misu o. Ive Perana. Uvodno su otpjevali pjesmu posvećenu zlatomisniku. Uz župni zbor nekoliko pjesama otpjevale su pjevačice zbora mladih, a posebno uzvišeni ton svečanosti svojim je moćnim, prodornim, kristalno čistim glasom, zvonkim glasom dala operna diva Marija Kuhar Šoša, prvakinja opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu sopranistica Marija Kuhar Šoša koja je rodom iz Žminja.

Osim mnoštva župljana Žminja i okolnih župa te predstavnika svečarove rodne župe Pićan, svečanosti su nazočili i brojni vjernici iz Svetvinčenta gdje je slavljenik bio župnikom dugi niz godina.

Ozbiljnost i zauzetost kojom su župljani ove župe središnje Istre pristupili organizaciji proslavi zlatne mise svog župnika najbolji su pokazatelj da u ovome kraju još itekako živi zdrav vjernički korpus koji u najljepšem duhu tradicije želi iskazati poštovanje i zahvalnost svojim duhovnim pastirima koji su, kao što znamo, uzeti iz naroda i postavljeni za narod.

G. Krizman

Najave