Srijeda, 17 travnja, 2024
Pastoral mladih

„ZEMI“ – Zajednička euharistija mladih Istre

Pete korizmene nedjelje, 09.ožujka u Samostanu sv. Antuna Padovanskog u Puli održan je korizmeni biskupijski susret mladih Porečke i pulske biskupije pod nazivom ZEMI – Zajednička euharistija mladih Istre. Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem kojeg je vodio vlč. Joel Catary, župnik župa Premantura, Pomer i Banjole, a uslijedila je pobožnost križnog puta. O. Stanko Škunca, vikar župe sv. Antuna Padovanskog predvodio je križni put, a ovom su prigodom postaje čitali članovi neokatekumenske zajednice iz ove župe. Ovdje se ustalio običaj da se članovi različitih zajednica koje se okupljaju u župi izmjenjuju u čitanju postaja križnog puta, slijedeći su najavljeni članovi Franjevačkog trećeg reda.

Tijekom susreta više je svećenika bilo na raspolaganju za sakrament svete ispovijedi. Središnji događaj susreta bilo je misno slavlje, a predvodio ga je katedralni župnik vlč. Ilija Pavlović u suslavlju župnika domaćina, o. Tomislava Hrstića. Predslavitelj misnog slavlja se u prigodnoj homiliji osvrnuo na evanđeosku poruku istaknuvši na poseban način važnost prijateljstva u međuljudskim odnosima, u uzajamnoj pomoći pri prevladavanju životnih poteškoća ali i duhovnog umiranja, u odnosu prema vjeri i duhovnosti i to napose u ovom vremenu priprave za Uskrs.  Župnik domaćin je prije završnog blagoslova kratko predstavio župu, brojne aktivnosti i zajednice koje se ovdje okupljaju, posebno istaknuvši Franjevačku mladež i  ministrante koji su u ovoj župi izuzetno brojni i angažirani. Vlč. Dalibor Pilekić, član Biskupijskog Vijeća za duhovna zvanja, ministrante i mlade Porečke i pulske biskupije, a odnedavno i biskupijski povjerenik za mlade zahvalio je svim sudionicima susreta, a na poseban način novoosnovanom organizacijskom timu ovih susreta kojeg čine predstavnici više zajednica i udruga ove biskupije. Tako su za realizaciju ovog susreta zaslužni KUMI (Katolička udruga mladih Istre), članovi FRAMA-e – franjevačke mladeži ove župe, Radnici milosrdnog Isusa, mladi neokatekumenskih zajednica, članovi Glazbene skupine Kerubini, mladi iz Samostana sv. Franje u Puli te drugi koji su individualno doprinjeli na razne načine, a sve u koordinaciji biskupijskog povjerenstva za mlade. Predstavnici navedenih skupina izmjenjivali su se u animiranju misnog slavlja i raznih dijelova programa prigodnim duhovnim šansonama. Susret je završio druženjem uz glazbu i prigodno osvježenje u društvenim prostorijama samostana.

Prvi ZEMI održan je 10. studenog 2002. god. u pazinskoj župi sv. Nikole kao prvijenac projekta Katoličke udruge mladih Istre koji su takva okupljanja organizirali samostalno do početka obilježavanja Godine mladih koja je otvorena proglasom biskupa ordinarija u rujnu 2005. godine. Zajedničkim euharistijama mlade se želi okupljati oko najvećeg blaga Crkve, euharistije, a svojim aktivnim sudjelovanjem u njezinoj pripremi i realizaciji mladi su je mladima željeli učiniti pristupačnijom. ZEMI od svojih početaka uključuju pripremnu katehezu, euharistiju i rekreativno-zabavni program. Otvaranjem Godine mladih organizaciju ovih okupljanja preuzima Vijeće za duhovna zvanja, ministrante i mlade prepoznavši ZEMI kao važan dio priprave za Susret hrvatske katoličke mladeži koji je održan u Puli 29. i 30. travnja 2006.god. Kao dio pripreme na biskupijskoj razini za pulski SHKM, ZEMI  se počinju održavati mjesečnom frekventnošću kroz sve dekanate biskupije. U 10 godina postojanja Katoličke udruge mladih Istre od svih inicijativa koje su potaknuli i u kojima su sudjelovali, ZEMI je zasigurno jedan od najuspješnijih i najpoznatijih projekata mladeži ove biskupije.

Vlč. Pilekić je i ovom prigodom pozvao mlade da se uključe u pripreme za odlazak na ovogodišnji SHKM u Varaždin 26. i 27. travnja, te je najavio i slijedeći ZEMI koji će se održati u Grožnjanu početkom svibnja.

G. Krizman

Najave