Utorak, 25 lipnja, 2024
Novosti

Zbor župe sv. Pavla u Lužnici

Zbor župe sv. Pavla iz Pule gostovao na 4. Misijskom danu u Lužnici.

U Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor u Lužnici, u nedjelju, 20. rujna  održan je 4. misijski dan. Susret, održan u organizaciji Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga iz Zagreba, organiziran je s ciljem susretanja  članova raznih ogranaka Vinkovske obitelji kako bi se bolje upoznali kroz zajedničku suradnju na području misijske djelatnosti. Osim toga, nakana je bila da se kroz molitvu, druženju i različite aktivnosti okupljene bolje upozna sa radom sestara u misijama i skrene pozornost na njihove potrebe.

Geslo susreta bio je jedan od poznatijih citata sv. Vinka Paulskog “Naš je poziv da idemo, ne u jednu župu, i ne samo u jednu biskupiju, nego po svoj zemlji; i što da činimo? Da ražarimo srca ljudska i oduševimo ih da čine ono što je činio Sin Božji … Nije mi dovoljno ljubiti Boga ako ga i moj bližnji ne ljubi.”

Program je započeo misnim slavljem koje je predvodio vlč. Odilon-Gbènoukpo Singbo iz Benina, u suslavlju sa preč. Milanom Mužinom, pulskim dekanom koji je došao zajedno sa zborom iz svoje Župe sv. Pavla u Puli. Misno slavlje glazbeno su animirali zajedno Zbor župe sv. Pavla iz Pule i članovi Marijanske vinkovske mladeži iz Žepča. Nakon mise, u svečanoj dvorani dvorca časna majka Miroslava Bradica, vrhovna glavarica, održala je predstavljanje misijske djelatnosti družbe sa naglaskom na misije u Južnoj Americi, u Urugvaju, Paragvaju i Argentini gdje je nedavno obavila vizitacije.

 Uslijedilo je predstavljanje Vinkovske obitelji i misijske suradnje. S. Veronika Popić predstavila je nastojanja novoosnovanog povjerenstva za suradnju vinkovske obitelji, s ciljem što uspješnijeg koordiniranja raznih ogranaka Vinkovske obitelji, uočavanja konkretnih potreba i što efikasnijeg pružanja kako kratkoročne tako i dugoročne pomoći potrebitima, kroz edukaciju i slične projekte. Igor Pranjić, predsjednik nacionalne  Udruge sv. Vinka paulskog predstavio je djelovanje Udruge kroz razne projekte. Posebno je istaknuo skori početak djelovanja Škole znanja u Splitu, projekta kojim će se najpotrebitijima nastojati pružiti mogućnost školovanja i profesionalnog osposobljavanja.  Jelena Beno

dopredsjednica Marijanske vinkovske mladeži predstavila je djelatnosti tog ogranka Vinkovske obitelji. Tijekom susreta održan je i dobrotvorni sajam sa prodajom kolača i sitnih ukrasnih predmeta koje su izradili članovi raznih Konferencija sv. Vinka.

Nakon druženja kroz ples u dvorištu dvorca, uslijedile su radionice izrade krunica i glazbeno scenska tematska radionica.  Detaljni prikaz temeljnih poruka karizme sv Vinka uprizoren je    dramsko- scenskim prikazom „Sestrica Dolores“ kojeg su pripremili članovi Marijanske vinkovske mladeži iz Zadra.

Posljednji dio programa bii su glazbeni nastupi zborova i skupina. Nastupili su: Zbor župe sv. Pavla iz Pule, sestre milosrdnice i članovi Marijanske vinkovske mladeži iz Splitske provincije, Zbor mladih Luize Kozinović iz Žepča, koji su osim pjesme izveli i dijalog „Pohod sv. Vinka“, Zbor kandidatica, postulantica i novakinja sestara milosrdnica, Marijanska Vincencijanska mladina iz Slovenije i Zbor sestara Milosrdnica iz Zagreba.

Program je vodila s. Marinka Blatarić.   

Najave