Utorak, 21 svibnja, 2024
Novosti

Završetak Vinkovske godine u Porečkoj i Pulskoj biskupiji

U povodu završetka obilježavanja 350. obljetnice smrti Vinka Paulskog i Luise de Marillac u pulskoj crkvi Svetog Pavla 26. rujna svečano misno slavlje predvodio je porečki pulski ordinarij biskup Ivan Milovan. U koncelebraciji su bili pulski dekan mons. Vilim Grbac, župnik domaćin vlč. Milan Mužina, rektor pulskog Biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ preč. Piergiorgio De Angelis, vicerektor sjemeništa vlč. Josip Kolega, prefekt studija vlč. dr. Michele Capasso te nekolicina svećenika iz dekanata. Slavlju je prethodila trodnevna duhovna priprava koju su časne sestre Milosrdnice iz ove pulske župe organizirale imajući u vidu različite aspekte „Vinkova duha“ u ovoj sredini.

Prvog dana trodnevnice, u četvrtak, 23.rujna misno slavlje predvodio je vlč. Joel Catary, župnik iz Premanture. U petak, 24.rujna,  predslavio je pulski dekan i župnik pulske katedralne župe Uznesenja BDM mons. Vilim Grbac, a homilija koju je on tog dana izrekao bila je posebno namijenjena  članovima Udruga Svetog Vinka, koji su za ovu prigodu stigli iz većine od petnaestak župa diljem biskupije gdje su prisutne podružnice udruge. Mons. Grbac je u prigodnoj homiliji nastojao puku približiti uzorni lik tog „velikana kršćanske ljubavi i obnovitelja klera“ napose sa naglaskom na potrebu konkretnog karitativnog među siromašnima, bolesnima, napuštenima  u onome što je najpotrebnije, čime to djelovanje postaje „ispružena ruka Božjeg milosrđa“. Nakon misnog slavlja župnik domaćin, vlč. Mužina uručio je na poklon časoslov te uputio riječi ohrabrenja budućem bogoslovu iz te župe, Igoru Miljanoviću, uoči njegovog odlaska na Riječku bogosloviju.

U subotu, 25.rujna poludnevnu duhovnu obnovu za mlade,  predvodio je vlč. Josip Kolega, vicerektor Biskupijskog misijskog sjemeništa “Redemptoris Mater” u Puli. On je u prigodnom nagovoru nastojao aktualizirati lik mladića iz evanđelja koji traži Boga, te kroz primjer bliske mladima i donekle posegnuvši u izričajne elemente njihova žargona naglasio kako iznad svih prolaznih i ispraznih zadovoljstava ovoga svijeta jedino je u Kristu moguće pronaći pravi smisao i potpuno ispunjenje. Osim mladih iz ove i okolnih župa, na ovu se je duhovnu obnovu organizirano odazvao dio štićenika Doma za djecu „Pula“ u pratnji djelatnika te ustanove. U nastavku su mladi iz župe kratkim scenskim uprizorenjem prikazali konkretan modus operandi Sv. Vinka, kroz primjer njegova rada u poticanju milosrdne ljubavi.

„Sv. Vinko zapamćen je po življenju zakona ljubavi,“ rekao je biskup Milovan u svojoj homiliji tijekom svečanog završetka proslave tog vinkovskog jubileja. Osvrnuvši se nadalje na pastoralna dostignuća obnoviteljskih zahvata Sv. Vinka i u klerikalnim krugovima biskup je spomenuo osnivanje družbe Lazarista koji su uz ostalo, održavanjem župnih misija nastojali obnoviti i ojačati vjeru u župama gdje je često samo tinjala u tradiciji. Propovjednik se osvrnuo i na ono što je definirao kao „najveći trag Vinkove duhovne baštine“, Red Sestara Milosrdnica. Sestre prisutne u župama Porečke i Pulske dijeceze pripadaju Provinciji Majke dobroga Savjeta sa sjedištem u Rijeci, i te su sestre, kojih je ranije bilo i mnogo više, napose zapamćene po djelovanju u bolnicama. Osim toga biskup je naglasio i postojanje  laičke Udruge Sv. Vinka Paulskog čiji članovi djeluju pri petnaestak župa diljem Istre.  Homilija je zaključena željom da nam svijetli primjer sv. Vinka svima bude uzor u nastojanju da konkretnim djelima ljubavi prema bližnjima u potrebi svjedočimo Očevu ljubav.  (G.K.)

Najave