Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
Novosti

U Labinu održane pučke misije

U Labinu su od 03. do 10. listopada održane misije pod nazivom  «Gospodin moj i Bog moj». U bogatom programu koji se odvijao kroz osam dana održan je čitav niz vrijednih sadržaja. Karakter sveobuhvatnosti ovih pučkih misija nadasve je potvrđen izuzetnom šarolikošću programa u čijim se elementima našlo ponešto prikladno za sve uzraste i potrebe. Svečanu euharistiju kojom je proslavljen početak misija predvodio je fra Emanuel Hoško u suslavlju preč. Željka Zeca, labinskog dekana koji je ujedno i župnik domaćin.  Gotovo svi dani trajanja misija održani su u župnoj crkvi Uznesenja BDM u staroj gradskoj jezgri, osim u ponedjeljak, 4. listopada, na blagdan sv. Franje Asiškog kada je prigodni program održan u crkvi sv. Franje u Podlabinu. Tog je dana pater Hoško započeo program s  predavanjem o Franjevačkom redu, nakon čega je uslijedio molitveno meditativni program i sveta misa. Prvi radni dan misija zaključen je svečanim blagoslovom novog vitraja Sv. Franje na pročelju crkve. 

  Drugi dan misija bio je posvećen djeci i mladima, a predvodio je vlč. Damir Stojić, studentski kapelan iz Zagreba. Tog je dana župna crkva vrvila od mladosti: održan je susret lanjskih i ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika te njihovih roditelja, uz prigodni program za mlade, izlaganje, interpretaciju teme i svjedočenja. Nakon pokorničkog bogoslužja i ispovijedi susret je zaključen misnim slavljem te nastupom liturgijske grupe Kerubini. Treći dan bio je posebno namijenjen bračnim parovima a program sa predavanjem, radionicama te svjedočanstvima predvodila je dr. sc. Veronika Reljac.Posljednja četiri dana predvoditelj je bio fra Zvjezdan Linić. Svakog dana homilija je izrečena na jednu od posebno odabranih tema za ove misije a nakon mise na istu temu bilo je i klanjanje. U četvrtak nakon homilije na temu „Vjera te tvoja spasila“ uslijedilo je klanjanje s temom vjere i obraćenja, u petak je tema bila „Isus ozdravlja“ pa su na tu nakanu bile i molitve  tijekom klanjanja, te u subotu nakon homilije na temu „Krist oslobađa“ klanjanje je bilo sa molitvama za oslobođenje od zla i grijeha.

U subotu, 09. listopada misno slavlje predslavio je mons. Ivan Milovan, porečki i pulski ordinarij, a bilo je posebno svečano jer su tog dana dvoje župljana iz ruku ordinarija primili vrijedne nagrade. Prvo je dugogodišnji čitač, Božo Glavičić svečanim preuzimanjem Biblije iz ruku ordinarija primljen u red čitača, a potom je ovogodišnje biskupijsko priznanje za labinski dekanat dodijeljeno Franciski Novak, kojoj je ovim činom posebno iskazana zahvalnost za dugogodišnju požrtvovnu službu uređivanja župne crkve Presvetog Srca Isusova u labinskom naselju Marcilnica. Ganuta ovom nagradom, gđa Franciska je, za današnje prilike izuzetno rijetkom gestom ljubljenja biskupskog prstena, izrazila svu dubinu poštovanja s kojim se vjernički puk ovoga kraja još uvijek odnosi prema Božjim službenicima. Možda je upravo to jedan od razloga, a možda djelomično i posljedica, činjenice da se u Labinu misije održavaju relativno često u usporedbi sa drugim krajevima dijeceze, što je pokazatelj važnosti koju vjernici ovoga grada daju tom starom i provjerenom obliku pastoralnog djelovanja, kojeg su prije više stoljeća započeli oci lazaristi, na poticaj osnivača svog reda, Sv. Vinka Paulskog.

Misije su zaključene u nedjelju 10. listopada svečanom nedjeljnom misom pro populo.(G.K.)

Najave