Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024
Novosti

Završena Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Misno slavlje završetka Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, o blagdanu Obraćenja sv. Pavla, u župnoj crkvi sv. Pavla u Puli, predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Nakon uvodnog pozdrava dobrodošlice župnika domaćina i pulskog dekana preč. Milana Mužine, biskup je čestitao vjernicima te župe blagdan njihova naslovnika te podsjetio  kako je za jedinstvo kršćana Isus molio neposredno prije Muke, na posljednjoj večeri riječima „da svi budu jedno“.
Biskup je na početku homilije podsjetio na sadržaj knjige „Oprosti mi, Nataša“ Sergeja Kurdakova, koji je, upravo poput sv. Pavla, bio progonitelj kršćana u SSSR, a zatim je, po obraćenju, postao gorljivi vjernik. Da bi se dogodilo obraćenje uvijek je potrebno jedno nutarnje traženje. Važno je doživjeti vjeru kao susret s Bogom, pa stoga nije dovoljno samo znanje, poznavanje vjere, nužno je  doživjeti ljepotu vjere. Za jedan potpuni vjernički život, potrebno je sazrijevanje u vjeri, kroz vjersku pouku i mise, no potrebno je i naučiti istinski moliti, staviti se pred lice Božje. Put obraćenja je osobno otkriće Boga, saznanje da je naš život u Božjoj ruci. Obratiti se znači okrenuti se Bogu dušom, srcem i razumom, odvraćati se od zla, slijediti 10 Božjih zapovijedi i 8 blaženstava, zaključio je biskup.
Misno slavlje glazbom je uzveličao župni zbor sv. Pavla pod ravnanjem dr. Andreja Angelinija.

Najave